Μεγάλο ερωτηματικό για τη δημόσια πρόταση του Τιτάνα

Μεγάλο ερωτηματικό για τη δημόσια πρόταση του Τιτάνα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης της Τιτάν, με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες για το αν τελικώς πέτυχε ή όχι η πρόταση. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες που έκαναν το γύρο της αγοράς, ήθελαν τη δημόσια πρόταση – που έληξε την περασμένη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου – να έχει αποτύχει, οπότε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις της εταιρείας με το επίσημο αποτέλεσμα.

Οι ίδιες πληροφορίες – που όμως δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν επίσημα – τόνισαν ότι δεν καλύφθηκε το απαιτούμενο ποσοστό αποδοχής της δημόσιας πρότασης ώστε να προχωρήσει το πλάνο μεταφοράς της έδρας στο Βέλγιο και ο όμιλος να εισαχθεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Ασφαλώς, αν τελικώς επιβεβαιωθεί ότι η δημόσια πρόταση απέτυχε, θα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και εν πολλοίς απρόσμενη εξέλιξη.

Πιο αναλυτικά, στόχος της δημόσιας πρότασης ήταν οι μετοχές να βγουν από το Χ.Α. και κατόπιν – μαζί με τη μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο, η εταιρεία να κάνει παράλληλη τριπλή εισαγωγή στο Euronext των Βρυξελλών, στο χρηματιστήριο του Παρισιού αλλά και εκ νέου στο χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τα πρότυπα των Coca Cola HBC και Viohalco, που έκαναν κάτι αντίστοιχο τα προηγούμενα χρόνια.

Για να είχε επιτυχία η πρόταση θα έπρεπε να συγκεντρώσει το 90% των κοινών και το 90% των προνομιούχων μετοχών. Κατόπιν, θα ασκούνταν το δικαίωμα για την απόκτηση και των υπολοίπων μετοχών. Θυμίζουμε ότι η Τιτάν έχει προς διαπραγμάτευση 77.063.568 κοινές μετοχές και 7.568.960 προνομιούχες.

Υπενθυμίζεται ότι δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα ανά κοινή και προνομιούχο μετοχή της Τιτάν διαμορφώθηκε τελικώς σε 21,05 και 17,65 ευρώ αντίστοιχα. Την Παρασκευή η κοινή μετοχή έκλεισε στα 20,65 ευρώ ενώ η προνομιούχα μετοχή έκλεισε στα 18,55 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από το αντάλλαγμα που είχε οριστεί στην πρόταση.

Η δημόσια πρόταση είχε ανακοινωθεί στις 19 Οκτωβρίου 2018, ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα, η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Titan Cement International στο χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πραγματοποιούνταν άμεσα, έως τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Η καταστατική έδρα της Titan Cement International είναι στο Βέλγιο, ενώ το σχέδιο όταν έγινε η δημόσια πρόταση ήταν η διοίκηση της Τιτάν να ασκείται από την Κύπρο, χώρα στην οποία ο Όμιλος έχει πολύχρονη παρουσία και εμπειρία.