Μεγάλο deal στα logistics: Η BriQ Properties εξαγόρασε το 80% της Sarmed Warehouses

Μεγάλο deal στα logistics: Η BriQ Properties εξαγόρασε το 80% της Sarmed Warehouses

Επιβεβαιώνοντας την τεράστια κινητικότητα που βρίσκεται σύσσωμος ο κλάδος των logistics καθώς η πανδημία «τρέχει» τις εξελίξεις με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η BriQ Properties προχώρησε στην εξαγορά του 80% των μετοχών της Sarmed Warehouses Α.Ε., θυγατρική της μεγάλης εταιρείας logistics Sarmed Logistics. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εν λειτουργία ενιαία εγκατάσταση αποθηκευτικού συγκροτήματος στην Ελλάδα, που σηματοδοτεί το ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα που κάνει η BriQ Properties στον κλάδο των logistics, μέσω μπαράζ αγορών αποθηκευτικών χώρων στον Ασπρόπυργο Αττικής. 

Το τίμημα για την απόκτηση του 80% των μετοχών της εταιρείας ανήλθε σε 23,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Ιωάννης Σαραντίτης, κύριος μέτοχος της Sarmed Logistics θα παραμείνει μέτοχος με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. 

Η Sarmed Warehouses S.A. έχει στην κυριότητά της δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 131.232,40 τ.μ. επί των οποίων έχουν αναγερθεί κτίρια συνολικής επιφάνειας 58.641,60 τ.μ. αποθηκευτικών και βιομηχανικών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων. 

Το συγκρότημα αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων με συνολική αξία αποτίμησης 29,14 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε προνομιακή θέση, εντός της ΒΙΠΑ Μάνδρας, στη θέση «Τρύπιο Λιθάρι» και διαθέτει εξαιρετική προβολή επί της Αττικής Οδού μήκους πρόσοψης περίπου 700 μ. Τα ακίνητα είναι πλήρως μισθωμένα για 10 έτη, ήτοι μέχρι 14.12.2030, στην εταιρεία Sarmed Logistics Α.Ε. 

Μετά και από αυτή την επένδυση, η BriQ Properties κατέχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε ακίνητα logistics συνολικής επιφάνειας 110.000 τ.μ. κτιρίων στον Ασπρόπυργο, στον Αγ. Ι. Ρέντη και στις Αχαρνές Αττικής, αν ληφθεί υπόψη και το υπό ανέγερση νέο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής της Εταιρείας στον Ασπρόπυργο. 

Η εισηγμένη μέσω αυτής της εξαγοράς ολοκληρώνει εντός διαστήματος 12 μηνών, την επένδυση του 100% των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο. 

H κα Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της BriQ Properties, δήλωσε ότι: «Με την σημαντική αυτή επένδυση, η BriQ Properties αποκτά το 80% της μεγαλύτερης εν λειτουργία ενιαίας εγκατάστασης αποθηκευτικού συγκροτήματος στην Ελλάδα και αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα στην ελληνική αγορά ακινήτων logistics. Επιπλέον η συνεργασία μας με τον κ. Ιωάννη Σαραντίτη μας τιμά ιδιαίτερα, ο οποίος με την πολυετή πείρα και οικογενειακή ιστορία του στον τομέα των υπηρεσιών logistics στην Ελλάδα, θα αποτελέσει στρατηγικό σύμμαχο και εταίρο στην κοινή μας πορεία στην Sarmed Warehouses.» 

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Σαραντίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Sarmed Logistics, δήλωσε ότι: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την συνεργασία μας με την BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων η οποία ξεχωρίζει για τις στρατηγικές της κινήσεις και το υψηλότατο επίπεδο επαγγελματισμού της. Ελπίζουμε η σημερινή μας συνεργασία να αποτελέσει την αρχή μιας μακράς, επιτυχημένης και αμοιβαία επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των logistics».

Σε μεγάλη κινητικότητα ο κλάδος των logistics 

Θυμίζουμε πως ο κλάδος των logistics – όπως και αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – όχι μόνο δεν επλήγη από την πανδημία, αλλά αντιθέτως οι ανάγκες των καιρών και η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς, οδηγεί σε νέα έξαρση επενδύσεων για τη δημιουργία υποδομών και «δρόμων» μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής αγαθών πάσης φύσεως. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, αρκετές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τα επενδυτικά τους πλάνα και στρέφουν περαιτέρω τα επενδυτικά τους κεφάλαια προς έναν κλάδο που σύμφωνα με όλους τους αναλυτές θα συνεχίσει να έχει ανάπτυξη και όλα τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, κυρίαρχο ρόλο παίζει η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας που αποτελεί «γέφυρα» τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) όπου διακινείται μακράν το μεγαλύτερο κομμάτι του διεθνούς εμπορίου, ενώ καταλυτικό ρόλο παίζει και η… πρωτοκαθεδρία στην πιο νευραλγική θάλασσα του πλανήτη, τη Μεσόγειο, κάτι που καθιστά την Ελλάδα προνομιακό κόμβο από κάθε άποψη. 

Μια από τις εταιρείες που μετατοπίζουν τμήμα των επενδυτικών τους κεφαλαίων προς τον κλάδο των logistics είναι η εισηγμένη BriQ Properties, βραχίονας του ομίλου Quest Συμμετοχών στο χώρο των ακινήτων και του real estate, η οποία δρομολογεί την κατασκευή σύγχρονου και «καθετοποιημένου» συγκροτήματος Logistics στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Προ ενός μήνα ανακοίνωσε πως προχώρησε στην αγορά τριών οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 27.389,50 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, έναντι συνολικού τιμήματος 2,025 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά «κλείδωσε» στις 16 Νοεμβρίου και επιβεβαιώνει τη… στροφή του ομίλου σε επενδύσεις στον κλάδο των logistics. 

Τα δύο από αυτά τα οικόπεδα είναι όμορα στα δύο άλλα οικόπεδα που η BriQ Properties απέκτησε τον περασμένο Ιούνιο επιφανείας 57.529 τ.μ. έναντι τιμήματος 3,456 εκατ. ευρώ, επί των οποίων ήδη αναπτύσσει σύγχρονο Κτίριο Αποθήκευσης και Διανομής επιφάνειας 20.764,42 τ.μ. Σημειώνεται πως το εργολαβικό αντάλλαγμα για τη συγκεκριμένη κατασκευή ανέρχεται στα 9,62 εκατ. ευρώ, ενώ η αποπεράτωση του έργου αναμένεται το φθινόπωρο του 2021. 

Με τη νέα αυτή αγορά, η εταιρεία θα αναπτύξει δεύτερο Κτίριο Αποθήκευσης και Διανομής επιφάνειας περίπου 10.000τ.μ. με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συγκροτήματος Logistics. Όλες αυτές οι επενδύσεις, τόσο του καλοκαιριού όσο και η πρόσφατη, χρηματοδοτήθηκαν από τα κεφάλαια που προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ που έκανε η εταιρεία το Δεκέμβριο του 2019.