Μεγάλη συμφωνία του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy

Μεγάλη συμφωνία του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Την είσοδο της China Energy Investment Corporation στο μετοχικό κεφάλαιο σημαντικού χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων που κατασκευάζει ο όμιλος Κοπελούζου, καθώς και την από κοινού υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνίτικες μονάδες της ΔΕΗ, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας τους και στους συμβατικούς σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου.

Η συμφωνία αφορά επενδύσεις που σε πρώτη φάση μπορούν να φτάσουν δυνητικά τα 3 δισ. ευρώ, τόσο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ισχύος.

Ήδη, εταιρείες της China Energy Investment Corporation, μπαίνουν σε όλες τις εταιρείες του ομίλου Κοπελούζου που κατέχουν και λειτουργούν ή αναπτύσσουν, σε διάφορα στάδια, σταθμούς ΑΠΕ περί τα 1.500 μεγαβάτ. Προβλέπεται δηλαδή η είσοδος της κινεζική εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε θυγατρικής αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων του ομίλου Κοπελούζου.

Η China Energy Investment Corporation Ltd είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στο κόσμο, τόσο από συμβατικές όσο και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου από άνθρακα στον κόσμο.

Η China Energy που ιδρύθηκε πέρυσι αποτελεί τη συγχώνευση της China Guodian Corp με την Shenhua Group και είναι μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δις ευρώ και πάγια αξίας 235,6 δις ευρώ 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει 7 εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σένζεν. Αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα.

Όπως τόνισε εκ μέρους της CHN Energy, ο πρόεδρός της, Dr Ling Wen, η σημερινή συμφωνία αποτελεί το πρώτο πρότζεκτ που έρχεται ως καρπός της διετούς συνεργασίας των δύο πλευρών. Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμπαραγωγή. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία «μία ζώνη ένας δρόμος», την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Η πρώτη γραμματέας της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα Chen Suhong υπογράμμισε ότι η συνεργασία θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ενώ τόνισε ότι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα στους τομείς κυρίως της Ναυτιλίας των Επικοινωνιών και της ενέργειας και αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα της επένδυσης της Cosco.