Μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Σε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε σήμερα η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, συγκεκριμένα κατά 425 μονάδες βάσης στο 19,75% προκειμένου να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από την ύφεση.

Όπως αναφέρει το Reuters, η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο repos μίας εβδομάδας από το 24%, όπου βρισκόταν από τον Σεπτέμβριο όταν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 15 ετών πάνω από το 25%, προκαλώντας επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή έχει υποχωρήσει έκτοτε κάτω από το 16%, ανοίγοντας την πόρτα στην πρώτη νομισματική χαλάρωση σε τεσσεράμισι χρόνια στη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής.

Η ισοτιμία της λίρας, που φέτος είναι ευμετάβλητη ύστερα από τη βουτιά σχεδόν κατά 30% που κατέγραψε το 2018, σημείωσε πτώση αμέσως μετά την ανακοίνωση έως το επίπεδο των 5,78 λιρών ανά δολάριο. Ωστόσο, γρήγορα ανέκαμψε στις 5,66 λίρες.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Η ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων ήταν για μείωση κατά 250 μονάδες βάσης, ή 2,5%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα.