Μεγάλη πτώση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Μεγάλη πτώση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Μεγάλη πτώση κατά σχεδόν 4 μονάδες κατέγραψε τον Σεπτέμβρη το οικονομικό κλίμα στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, φτάνοντας μάλιστα στο επίπεδο που βρισκόταν το Δεκέμβριο του 2017.

Ειδικότερα, o δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε στις 101,3 μονάδες χάνοντας 3,9 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Αύγουστο, κατά τον οποίο βρισκόταν στις 105,2 μονάδες.

Όπως δείχνουν μάλιστα τα αναλυτικά στοιχεία της Κομισιόν, πτώση καταγράφηκε σε σχεδόν όλους τους επιμέρους δείκτες, στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και τις κατασκευές, ενώ μόνο ο δείκτης καταναλωτών εμφάνισε ελαφρά βελτίωση. Συγκεριμένα, στις κατασκευές το οικονομικό κλίμα υποχώρησε κατά 9,4 μονάδες και στη βιομηχανία κατά 6. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδείνωση του κλίματος καταγράφεται μετά από τις εξαγγελίες για παροχές στην οικονομία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και τους φόβους που εκφράστηκαν ότι ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές.

Μόλις χθες μάλιστα, σε έκθεσή της για την Ελλάδα η Moody''s εξηγούσε γιατί δεν προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη Moody''s αυτό θα γίνει μόνο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου και το ελληνικό δημόσιο καταφέρει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος θεωρείται «πρόδρομος δείκτης» για την πορεία της οικονομίας μιας χώρας και αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ της.