Μεγάλη επένδυση 400 εκατ. από τη Sky express με έξι νέα Airbus

Μεγάλη επένδυση 400 εκατ. από τη Sky express με έξι νέα Airbus

Σε μεγάλη επένδυση προχωρά η εταιρεία Sky express, καθώς συμφώνησε για την απόκτηση έξι καινούριων αεροσκαφών Airbus, τύπου Α320neo, αναβαθμίζοντας ολοσχερώς το στόλο της που έως τώρα αποτελείται από 11 ιδιόκτητα ελικοφόρα αεροσκάφη.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας στο Liberal, πρόκειται για μια επένδυση που σε τιμές τιμοκαταλόγου προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ τα αεροσκάφη θα προστεθούν μέσα στους επόμενους μήνες στο δίκτυο της εταιρείας. Πρόκειται για μια κίνηση που η διοίκηση της εταιρείας μελετούσε καιρό, ενώ η κρίση επίσπευσε την απόκτηση των αεροσκαφών, λόγω και των μειωμένων τιμών που υπάρχουν διεθνώς.

Έως τώρα, ο στόλος της Sky express αποτελούνταν από αεροσκάφη τύπου ATR, των 48 και 70 θέσεων, τα οποία είναι τα πλέον κατάλληλα για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η Sky express που εξειδικεύεται στα δρομολόγια εσωτερικού και σε αυτά των άγονων και επιδοτούμενων γραμμών, μπαίνει πλέον και σε δρομολόγια αυξημένου εμπορικού ενδιαφέροντος, όπως το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη που θα εγκαινιάσει την πρώτη πτήση των νέων αεροσκαφών στις 14 Δεκεμβρίου, ήτοι σε δύο μήνες από τώρα. Παράλληλα, με προσεκτικά βήματα θα ξεκινήσει και δρομολόγια εξωτερικού, μιας και τα νέα αεροσκάφη παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

Τα νέα αεροσκάφη έχουν χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και τις πλέον σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και θα αυξήσουν τον ιδιόκτητο στόλο της SKY express, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το πτητικό της έργο, το οποίο καλύπτει 34 προορισμούς εντός Ελλάδας, ενώ πλέον ανοίγουν οι ορίζοντες και για διεθνείς πτήσεις. Σταδιακά και μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα ολοκαίνουργια αεροσκάφη θα καλύψουν τους προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού.

Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας με την Airbus, ο Ιωάννης Γρύλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου IOGR που ανήκει και η Sky Express δήλωσε: «η SKY express μπαίνει σε μια νέα εποχή και αλλάζει το τοπίο των αερομεταφορών στην Ελλάδα. Με οικονομικούς και ανταγωνιστικούς ναύλους που σέβονται τον επιβάτη και με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που σέβονται το περιβάλλον, η SKY express μεγαλώνει, πετάει ψηλότερα και στηρίζει την ελληνική οικονομία».

To πτητικό έργο της Sky express

Η Sky express που σήμερα απασχολεί 221 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2005, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας – όπως προαναφέρθηκε – να εξυπηρετεί 34 προορισμούς στην Ελλάδα. Από την Κρήτη, που έκανε τα πρώτα της επιχειρηματικά βήματα, μέχρι τα Γιάννενα και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και τις Σποράδες, τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα κι αλλού. Παράλληλα, έχει σημαντικό μερίδιο στις άγονες γραμμές, συνδέοντας ακριτικά και μικρά νησιά με την πρωτεύουσα αλλά και με τους υπόλοιπους προορισμούς.

Η πορεία της SKY express τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, καθώς πλέον καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού δικτύου. Από τους 70.000 επιβάτες το 2015 και τους 500.000 το 2017, έφτασε στους 1,2 εκατομμύρια το 2019, πραγματοποιώντας πάνω από 32.000 πτήσεις.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη σύνδεση όλης της νησιωτικής Ελλάδας με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει το δίκτυό της μέσω συνεργασιών για πτήσεις με κοινό κωδικό (code share agreements) με διεθνείς αερομεταφορείς. Τα τελευταία χρόνια δημιούργησε interline συνεργασίες (συνεργασίες διασύνδεσης) με εταιρείες όπως η KLM – AirFrance – Qatar Airways – Middle East Airlines – Cyprus Airways.

Ο όμιλος

Η SKY express ανήκει στον Όμιλο επιχειρήσεων IO GR. Πρόκειται για έναν ανερχόμενο όμιλο εταιρειών που συμπεριλαμβάνει πολλές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, ενώ συνολικά απασχολεί 5500 εργαζομένους. Το μεγαλύτερο κομμάτι κατέχει ο κλάδος της αεροπορίας και των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης, καθώς στον Όμιλο ανήκουν και οι SkyServ και Swissport, με παρουσία σε 36 αεροδρόμια της χώρας και πελάτες περισσότερες από 250 αεροπορικές εταιρείες.