Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπει η Bank of China

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπει η Bank of China

Η κάθοδος των κινεζικών τραπεζών στην ελληνική αγορά σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο και παράλληλα αντανακλά το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται στην παρούσα συγκυρία για τη χώρα μας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός είχε γεύμα εργασίας με τα ανώτερα στελέχη της Bank of China, Liu Liange και Zhou Lihong, στο οποίο συζητήθηκαν οι μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί η υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής για επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς και τις δυνατότητες που ανοίγονται σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι επενδυτές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα και το κάλεσμά του για επενδύσεις στην Ελλάδα. Συνεχάρησαν, παράλληλα, την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της να υλοποιήσει το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο αποτελεί μια συστημική λύση για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Στο ίδιο πλαίσιο, δήλωσαν ότι το σχέδιο αυτό ανοίγει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τον τραπεζικό τομέα αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Τα στελέχη της Bank of China – η οποία άνοιξε το πρώτο της υποκατάστημα στην Ελλάδα – έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πως θα κινηθούν οι τράπεζες μετά τον Ηρακλή στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται και σε ποιους τομείς θα εστιάσουν τα νέα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Ζήτησαν επίσης να μάθουν πώς θα μπορέσουν οι τράπεζες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών αλλά και των ξένων εταιρειών που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα με βάση το εμπροσθοβαρές σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία. Δεν παρέλειψαν δε, να αναφερθούν στους τομείς του fintech και των συστημάτων πληρωμών, τομείς στους οποίους η Bank of China πρωτοστατεί.

Με αφορμή τον Ηρακλή και την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα οι Κινέζοι επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε τομείς εντάσεως κεφαλαίου (capital intensive), στην ελληνική βιομηχανία, στο corporate finance και σε τομείς όπως:

-        εναλλακτικές πηγές ενέργειας

-        τουριστικών εγκαταστάσεων μεγάλης εμβέλειας

-        αγορά τροφίμων

-        μεταλλευτικές εταιρείες

-        κατασκευαστικές εταιρείες 

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε ότι ο τραπεζικός τομέας αλλά και το Χρηματιστήριο βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Σκοπός είναι μεσοπρόθεσμα ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία αλλά και να αποκτήσει ξανά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια ως αρωγός των ελληνικών εταιρειών στη μετά την κρίση περίοδο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία βάση ενός πιο συγκεκριμένου προγράμματος που θα αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα όσο και τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.