Μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολαρίων

Μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολαρίων

Χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, ζητώντας ελάχιστη αμοιβή 15 δολαρίων την ώρα, ένα ζήτημα στο οποίο έχουν επιτευχθεί σημαντικές νομοθετικές νίκες σε ορισμένες πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η εκστρατεία "Αγώνας για $15" (Fight for $15), που υποστηρίζεται από τα συνδικάτα, ξεκίνησε το 2012 ως ένα κίνημα εσιασμένο κυρίως στη βιομηχανία fast food αλλά σταδιακά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς με χαμηλά μισθολόγια, όπως τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα νοσοκομεία και την υγειονομική περίθαλψη κατ'' οίκον.   

Μεγάλο μέρος της προσοχής στη διαδήλωση της Πέμπτης, την οποία ορισμένοι αποκάλεσαν "εθνική ημέρα δράσης", συγκεντρώθηκε στη McDonald''s, τη μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων στον κόσμο από απόψη εσόδων.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι θέλουν να επιτευχθεί μια ελάχιστη ωριαία αμοιβή 15 δολαρίων όπου μπορούν, ακόμα και αν αυτό συμβεί σε επίπεδο πολιτείας, πόλης ή έστω μέσω μεμονωμένων εταιρειών.

Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Times Square και αργότερα διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Ρεπουμπλικανικό γκαλά των τριών υποψηφίων του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Στο Λος Άντζελες οι διαδηλώτες κρατούσαν μεγάλα μπαλόνια και βάδισαν πίσω από πανό που έγραφε "οι δουλειές τύπου McDonald''s (McJobs) μας βλάπτουν όλους". 

Η Anggie Godoy,  είκοσι χρονών, ταμείας σε εστιατόρια McDonald ''s στο Λος Άντζελες, είπε ότι η εκστρατεία για την αύξηση των μισθών πρέπει να είναι εθνικής εμβέλειας.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια που αγωνίζονται, αλλά και ο καθένας στο έθνος μας», δήλωσε.

Ακόμα κι αν η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη έχουν περάσει πρόσφατα νομοθεσία για την αύξηση, διαδηλωτές δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, διότι και οι δύο πολιτείες θα χρειαστούν χρόνο για την (πραγματική) εφαρμογή των αυξήσεων.

Παρόμοιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες άλλες πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Σικάγο και Μαϊάμι, συγκέντρωσαν χιλιάδες εργαζόμενους, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε μέρη εκτός ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων σε ένα κατάστημα McDonald''s στη Disneyland στο Παρίσι και έξω από την έδρα της εταιρείας στο τμήμα Νότιας Κορέας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη θεσπίστηκε ελάχιστος μισθός 15 δολαρίων την ώρα, ξεπερνώντας ??τη νομοθεσία που είχε τεθεί σε ισχύ σε εθνικό επίπεδο από το 2009 και είχε καθιερώσει ελάχιστο ωρομίσθιο 7,25 δολάρια. 

Οι επικριτές της αύξησης υποστηρίζουν ότι θέτει μια αδικαιολόγητη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση των ΗΠΑ.

Οι υποστηρικτές λένε τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που έχουν διολισθήσει στη φτώχεια εξαιτίας της στασιμότητας των αποδοχών σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες δαπάνες διαβίωσης.

Ο Kendall Fells, οργανώτικός διευθυντής του κινήματος "Fight for $15", δήλωσε ότι το κίνημα συνδυάζει την προσπάθεια να αυξηθούν οι μισθοί παράλληλα με την οργανώση των χαμηλόμισθων εργαζομένων (σε συνδικάτα).

"Οι εργαζόμενοι απαιτούν 15 δολάρια και θέλουν μια (συνδικαλιστική) ένωση, δεν τους νοιάζει πώς θα συμβεί αυτό", είπε.