8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Mega deal στον ασφαλιστικό κλάδο: Η Allianz εξαγοράζει την Ευρωπαϊκή πίστη

Mega deal στον ασφαλιστικό κλάδο: Η Allianz εξαγοράζει την Ευρωπαϊκή πίστη
Φωτογραφία Αρχείου

Νέο μεγάλο deal στον ασφαλιστικό κλάδο με την Allianz να εξαγοράζει την ελληνική εισηγμένη ασφαλιστική εταιρία Ευρωπαϊκή Πίστη, ταράζει την αγορά και αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Η Allianz έχοντας εξασφαλίσει συμφωνίες με τους μεγάλους μετόχους της εισηγμένης Ευρωπαϊκής Πίστης και ιδιαίτερα τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Γεωργακόπουλο και μέλη της οικογένειάς του, συνεργάτες του που είχαν μερίδια και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), απέκτησε το 72,2% των μετοχών της εταιρίας και κατέθεσε δημόσια πρόταση εξαγοράς.

Η δημόσια πρόταση κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου, και προσφέρει τίμημα 7,80 ευρώ ανά μετοχή, έναντι κλεισίματος 6,74 ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση του ΧΑ με μεγάλη άνοδο 11,96%, που οδήγησε την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας στα 178 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι η τρίτη εξαγορά ασφαλιστικής μέσα σε ένα χρόνο. Προηγήθηκε η CVC με την Εθνική Ασφαλιστική, ακολούθησε η NN με τη MetLife και τώρα έρχεται η Allianz, για να αλλάξει εκ νέου τις ισορροπίες στον κλάδο.

Όπως αναφέρει η δημόσια πρόταση η Allianz έχει εξαγοράσει τα παρακάτω μερίδια από τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης, με τις παρακάτω συμφωνίες :

1) η πρώτη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε μεταξύ του Προτείνοντος και μετόχων της Εταιρείας, μεταξύ των οποίων διευθυντικά στελέχη και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, για την απόκτηση συνολικά 5.313.400 μετοχών της Εταιρείας που εκπροσωπούν το 20.02% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας

2) η δεύτερη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε μεταξύ του Προτείνοντος και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη για την απόκτηση 4.125.552 μετοχών που εκπροσωπούν το 15,54% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας και

3) η τρίτη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε μεταξύ του Προτείνοντος και λοιπών μετόχων (συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων μελών της οικογένειας Γεωργακόπουλου) για την απόκτηση 9.742.304 μετοχών που εκπροσωπούν το 36,71% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.