Μέχρι το τέλος του μήνα η ρύθμιση για το ΔΕΣΦΑ

Μέχρι το τέλος του μήνα η ρύθμιση για το ΔΕΣΦΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στο τραπέζι με τους θεσμούς τα εναλλακτικά σενάρια για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ έβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΕΝ τρία, είναι τα σημεία της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ που δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν:

-Το τίμημα (400 εκατ. ευρώ)
- Ο περιορισμός της μετοχικής συμμετοχής της SOCAR στο 49%
- Και η ρύθμιση μείωσης των ανακτήσιμων εσόδων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η απόφαση που θα εκδώσει μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες η ΡΑΕ για το σταθερό έσοδο (ταρίφες).

Δεδομένου ότι από τα πάγια του ΔΕΣΦΑ έχουν εξαιρεθεί ανακτήσιμα έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ, η ΡΑΕ καλείται να εκδώσει την απόφαση για τις ταρίφες του διαχειριστή.

Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε διαβούλευση, και τότε τα φανεί και αν η Socar ενδιαφέρεται για το deal ή όχι. Σημειωτέον ότι αν ο διαγωνισμούς ναυαγήσει θα τεθεί θέμα αποζημιώσεων.

Επί τη βάσει αυτής της απόφασης θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη SOCAR. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν πάντως ότι σε περίπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός το Δημόσιο θα εγείρει νομικά απαιτήσεις από την αζέρικη εταιρία.

Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση των λοιπών προαπαιτούμενων για τον τομέα της ενέργειας χωρίς να προκύπτει διαφωνία ή εμπλοκή σε κάποιο από αυτά, ωστόσο οι εταίροι ζήτησαν διευκρινίσεις οι οποίες θα δοθούν σε επόμενη συνάντηση.