Με τους μισούς επιβάτες θα κινούνται τα πλοία - Το σχέδιο του υπ. Ναυτιλίας

Με τους μισούς επιβάτες θα κινούνται τα πλοία - Το σχέδιο του υπ. Ναυτιλίας

Με τους μισούς επιβάτες θα κινούνται για αρχή τα πλοία, σύμφωνα με το σχέδιο που απέστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Όπως προβλέπεται, ο μέγιστος αριθμός επιβατών θα φθάνει μέχρι και το 55% κατά περίπτωση, ενώ στα ταχύπλοα το 50%.

Συγκεκριμένα: 

  • Στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία δεν διαθέτουν καμπίνες οι επιβάτες σε όλους τους χώρους δεν θα πρέπει να είναι παραπάνω από το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
  • Στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία διαθέτουν καμπίνες,ο αριθμός των επιβατών θα είναι ίσος με 55% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
  • Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να τηρείται η αρχή ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κάθισμα κενό προς όλες τα κατευθύνσεις και ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.
  • Στις καμπίνες θα τηρείται η αναλογία ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Θα πρέπει η καμπίνα να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.

Στα μέτρα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος σημείωσε σε σημερινή του τηλεσυνέντευξη ότι εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με στελέχη του ΕΟΔΥ, προκειμένου να διατυπωθούν όλες εκείνες οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου, που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενος στα μέτρα ενίσχυσης της ακτοπλοΐας, είπε ότι το υπουργείο προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα θέσπισε τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας σε 34 γραμμές σε όλη την Ελλάδα και ήδη έχουν συναφθεί συμβάσεις με 32 πλοιοκτήτριες εταιρείες ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Τόνισε ότι συνολικά για τη στήριξη της ακτοπλοΐας εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας να λαμβάνουν προκαταβολή ίση με το 50% των μισθωμάτω,ν που αναλογούν σε δρομολόγια που εκτελέστηκαν για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Ανέφερε εξάλλου ότι το υπουργείο Ναυτιλίας δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση μέσω εθνικών πόρων, αλλά επεξεργάζεται και κοστολογημένη πρόταση με το υπουργείο Οικονομικών με σχετικό αίτημα προς την ΕΕ μέσα στο Μάιο για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για την ακτοπλοΐα με βάση το άρθρο 107 της συνθήκης της ΕΕ που αναφέρεται σε αποζημιώσεις εταιρειών.

Συμπλήρωσε ότι η έννοια της επιδότησης και της ενίσχυσης ισχύει στη λογική να εξασφαλίσουμε τη μικρότερη δυνατή επικοινωνία με τη νησιωτική Ελλάδα.