Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2012 μειώθηκε η μεταποίηση της Βρετανίας

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2012 μειώθηκε η μεταποίηση της Βρετανίας

Ταχεία συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βρετανία, διαπιστώνει έρευνα της IHS Markit. Ειδικότερα, τον Αύγουστο η βρετανική μεταποίηση συρρικνώθηκε με τους γρηγορότερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών, υπό το βάρος του Brexit και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και περιορίζοντας τις δυνατότητες για ανάκαμψης μέσα στο τρίτο τετράμηνο του έτους.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στη Βρετανία (Purchasing Managers' Index – PMI) συρρικνώθηκε στις 47,4 μονάδες από 48,0 μονάδες τον Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση αυτή είναι κατά μια μονάδα μικρότερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Τα υψηλά επίπεδα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας μαζί με τις εν εξελίξει εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, έπληξαν την απόδοση της μεταποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον Αύγουστο», δήλωσε ο διευθυντής της IHS Markit, Ρομπ Ντόμπσον.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν συνεχιστεί η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας όπως και στο δεύτερο τετράμηνο του έτους, θα μιλάμε πλέον για ύφεση.

Συρρίκνωση του δείκτη PMI δεν διαπιστώθηκε ωστόσο μόνο στην Βρετανία αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, παρά την άνοδο που σημείωσε στη Γαλλία τον περασμένο μήνα.

Στην Ελλάδα πάντως, ο δείκτης PMI αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 54,9 μονάδες έναντι 54,6 τον Ιούλιο.