Με το βλέμμα στην Κίνα, φρένο στο αγοραστικό «όργιο» από κρατικά χρηματοδοτούμενες ξένες επιχειρήσεις
ΕΕ

Με το βλέμμα στην Κίνα, φρένο στο αγοραστικό «όργιο» από κρατικά χρηματοδοτούμενες ξένες επιχειρήσεις

Τα κράτη της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν την Πέμπτη σε κανόνες για να βάλουν φρένο στις κρατικής χρηματοδότησης ξένες εταιρείες που εξαγοράζουν εταιρείες της ΕΕ με ετήσιο τζίρο 500 εκατομμυρίων ευρώ (520 εκατομμύρια δολάρια), ενισχύοντας μια πιο προστατευτική προσέγγιση έναντι πιθανού κινεζικού αγοραστικού «οργίου». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για τους νέους κανόνες εξαγοράς πέρυσι σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αυτό που θεωρεί αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Κίνα. Οι κανόνες εξαγοράς θα ισχύουν για εταιρείες που λαμβάνουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις.

Οι χώρες της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης να εμποδίσουν ξένες επιδοτούμενες εταιρείες να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόστιμα έως και 10% του συνολικού κύκλου εργασιών μιας εταιρείας μπορούν να επιβληθούν εάν οι επιχειρήσεις δεν κοινοποιήσουν στην ΕΕ τις επιδοτήσεις τους.

Η επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να διερευνήσει τις επιδοτήσεις που χορηγούνται έως και πέντε χρόνια αναδρομικά από την θέσπιση των νέων κανόνων.  Εξαγορές ή συμβόλαια που πραγματοποιούνται από επιδοτούμενες ξένες εταιρείες πάνω από αυτά τα όρια θα εκκινούν έρευνα και μέτρα για την αντιμετώπιση των στρεβλωτικών επιπτώσεων. Η πολιτική συμφωνία ήρθε μετά από σχεδόν έξι ώρες διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν υπονομεύονται από ξένες επιδοτήσεις», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Οι νέοι κανόνες θα κλείσουν το ρυθμιστικό χάσμα μεταξύ των εταιρειών της ΕΕ που υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και των ξένων αντιπάλων τους με πιο χαλαρούς ελέγχους, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Christophe Hansen που οδήγησε  το θέμα στο Κοινοβούλιο. «Η αποκατάσταση του θεμιτού ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ δεν είναι σημαντική μόνο για τις εταιρείες, αλλά και για τη στήριξη του παγκόσμιου εμπορίου και της ανοιχτής οικονομίας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Οι νέοι κανόνες εξουσιοδοτούν επίσης την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να ξεκινήσει διάλογο με χώρες εκτός ΕΕ που χορηγούν επανειλημμένα στρεβλωτικές επιδοτήσεις.