Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάστημα 20 μηνών για τον PMI της Ευρωζώνης

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάστημα 20 μηνών για τον PMI της Ευρωζώνης

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 20 ετών αυξήθηκε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, καθώς η αύξηση των νέων παραγγελιών ενίσχυσε την παραγωγή.

Σύμφωνα με τη Markit, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ανήλθε στις 53,2 μονάδες από τις 52,8 μονάδες το Νοέμβριο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση για άνοδο στις 53,1 μονάδες.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά έπειτα από τον Απρίλιο του 2014, η μεταποίηση διευρύνθηκε σε όλες τις χώρες ακόμα και στην Ελλάδα.

«Στο τέλος του 2015 είδαμε την ανάκαμψη της μεταποίησης της Ευρωζώνης να ανακτά περαιτέρω ρυθμό», ανέφερε ο Rob Dobson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. Η Ιταλία παρέμεινε ηγέτιδα το Δεκέμβριο, ενώ η επιτάχυνση της ανάπτυξης σε Γερμανία και Γαλλία ώθησε περαιτέρω τη μεταποιητική απόδοση της περιοχής, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Markit, οι επιμέρους δείκτες της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και των εξαγωγών βελτιώθηκαν. Ο PMI διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες για το σύνολο του 2015 κατά μέσο όρο, ξεπερνώντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων τριών ετών.