Με τα μάτια στραμμένα στις ελληνικές τράπεζες 60 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι

Με τα μάτια στραμμένα στις ελληνικές τράπεζες 60 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι

Το αυξημένο ενδιαφέρον τους για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση, εξέφρασαν σήμερα στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, περισσότεροι από 60 διεθνείς επενδυτές που συμμετείχαν στο virtual road show της Bank of America.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε το ΥΠΟΙΚ, μεταξύ των συμμετεχόντων συγκαταλέγονται μεγάλα διεθνή επενδυτικά ονόματα όπως:

Morgan Stanley, JP Morgan, Nomura, Goldman Sachs, UBS Asset Management, Davidson Kempner, Fosun, Nordea Investment Management, Oaktree, Brevan Howard Asset Management, Barings, Erste Group, Oceanwood Capital Management, Bluecrest Capital Management, Canada Pension Plan Investment, Garda Capital, Pharo Management, Massachusetts Financial Services, Carmignac, Quadriga Asset Managers, Point Break Capital Management κ.ά.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαββός, η μείωση των κόκκινων δανείων αποτέλεσε και παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση και η επιτυχημένη μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» υπήρξε κομβικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες.

Η μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» υλοποιήθηκε σε χρόνο – ρεκόρ και είχε απτά αποτελέσματα με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη κατά 40% στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του Σχήματος. Η μείωση των ΜΕΔ πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία επιβάρυνσηγια τους Έλληνες φορολογούμενους.

Η παράταση του «Ηρακλή» έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών αποτελούν μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να συνεχίσει με τη μείωση των ΜΕΔ σε ποσοστά που προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο ορό.

Συνοδευτική μεταρρύθμιση του «Ηρακλή ΙΙ» θα είναι η δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων (Central Credit Registry) που θα παράσχει ανωνυμοποιημένη πληροφόρηση ως προς την πιστωτική κατάσταση των πελατών των τραπεζών. Η μεταρρύθμιση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα ενισχύσει την διαφάνεια των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» για τους ξένους επενδυτές.

Παράλληλη προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία εντάσσεται και στις εν γένει ευρωπαϊκές διαδικασίες, είναι η ενίσχυση τη Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά υλοποιούν ήδη τα κριτήρια ESG για την βιώσιμη ανάπτυξη, με απτή απόδειξη την ψήφιση του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση.

Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για την πλήρη αναθεώρηση του πλαισίου και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ θα υποστηριχθούν (ψηφιοποίηση) χρηματοδοτικά από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα για την ενίσχυση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, ενώ θα συμμετάσχει ενεργά στις διεργασίες που δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. green bonds, ενιαία ευρωπαϊκή εποπτεία κ.λπ.).

Γα την αναθεώρηση του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες.

Η αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ αποτέλεσε πρόσκληση προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στο βαθμό που εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες και αυτό αποδείχτηκε με την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

«Ετοιμάζουμε τη θεσμική δομή που θα αποτελέσει το εφαλτήριο και το συγκριτικό πλεονέκτημα για τις ελληνικές τράπεζες και τον ρόλο τους στην ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά – Covid εποχή», τόνισε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών.