Με ρυθμούς χελώνας η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου

Με ρυθμούς χελώνας η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου

Περιορίσθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου τον μήνα Σεπτέμβριο προς τους προμηθευτές του στο 9μηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά μόνο σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρου.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται στο ποσό των 2,612 δισ. ευρώ από 3,036 που ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου.

Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τον μηδενισμό των οφειλών έως τα τέλη Δεκεμβρίου, το ποσό που οφείλεται είναι ακόμα υψηλό και σχεδόν αδύνατο να μηδενισθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αν και στο  προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζεται ότι «η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, αλλά και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οδηγεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία το Δημόσιο χρωστάει στου προμηθευτές 1,913 δισ. ευρώ (από 1,961 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου) ενώ έχουν μειωθεί οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (αυτές που έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες) στα στα 699 εκατ. ευρώ από 1,062 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πήρε από τους δανειστές 6,6 δισ. ευρώ και ακόμα συνεχίζει να χρωστάει, όταν στα τέλη του 2014 τα χρέη ήταν στα 3,8 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Ιουλίου ως εξής:

- 106 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία

- 264 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

- 833 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 252 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ

- 409 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων

- 301 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και

- 699 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.