Με «πολιτική δήλωση» επιχειρούν να λύσουν το θέμα του χρέους

Με «πολιτική δήλωση» επιχειρούν να λύσουν το θέμα του χρέους

Της Ειρήνης Καρανασοπούλου

Με μια πολιτική δήλωση, βάσει της οποίας το eurogroup θα εγγυάται την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας, επιχειρεί η Γερμανία να ξεπεράσει το «σκόπελο» των απαιτήσεων του ΔΝΤ για ρύθμιση του ελληνικού χρέους προκειμένου να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες -και παρά τις αμερικανικές πιέσεις, που εκδηλώνονται και στη συνάντηση των G7 στην Ιαπωνία- το Βερολίνο μένει άκαμπτο στη θέση του ότι δεν πρόκειται να συζητήσει περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά μόνον μετά το 2018 κι εφόσον το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν είναι επαρκές για το Ταμείο, το οποίο εξακολουθεί να απειλεί με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα.

Τούτων δοθέντων, οι υπόλοιποι εταίροι κατέληξαν σε μια διατύπωση περί εγγύησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέσω της ευρωζώνης - κάτι που θα μπορούσε θεωρητικά να καθησυχάσει το Ταμείο και να του επιτρέψει τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα από το Φθινόπωρο. Κυρίως, εφόσον προστεθεί στην πολιτική δήλωση και μια “υποσχετική” για τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους κατά την περίοδο 2019-2023.

Ακόμη, όμως, κι αν τελικά επέλθει συμβιβασμός μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στο eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, η ελληνική κυβέρνηση -που σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχει μείνει αμέτοχη- θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση: θα πρέπει πολιτικά να εξηγήσει πώς δέχθηκε να επιβάλει ένα τσουνάμι φόρων, να υιοθετήσει τον περίφημο «κόφτη» που υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και -στο τέλος της ημέρας- δεν έλαβε και ελάφρυνση του χρέους παρά μόνον ως υπόσχεση αντίστοιχη με εκείνην του 2012, παρότι έχουν παρέλθει ήδη τέσσερα χρόνια.

Ενδεχομένως για αυτό στο eurogroup της ερχόμενης Τρίτης η ελληνική αποστολή αριθμεί πάνω από δέκα άτομα – όχι διότι θα χρειαστούν περίπλοκες διαπραγματεύσεις, αλλά διότι θα πρέπει να γίνει πολιτική διαχείριση μιας ήττας...