Με καθυστέρηση δύο χρόνων ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

Με καθυστέρηση δύο χρόνων ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με καθυστέρηση δύο χρόνων ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τροπολογία για την σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου. Το πρόβλημα με τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς και την διόγκωση της παραοικονομίας, καθώς κανείς δεν χρησιμοποιούσε ποια τους δεσμευμένους από την εφορία, διαπιστώθηκε το 2017 και αποφασίσθηκε να επιλυθεί το θέμα επιβραβεύοντας τους συνεπείς.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν ενδιαφερόταν να δώσει λύση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Περίμενε λοιπόν να φθάσει ο καιρός για τις εκλογές ώστε να πουλήσει εμπόριο ελπίδας σε όσους οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι μπλοκαρισμένοι από την εφορία. Μάλιστα, ακόμα και για αυτούς που είναι ενταγμένοι στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών οι λογαριασμοί παραμένουν δεσμευμένοι. Δηλαδή, οποιαδήποτε στιγμή εισέλθει στον λογαριασμό κάποιο χρηματικό ποσό, αυτό δεσμεύεται για την αποπληρωμή τμήματος της ρύθμισης. 

Πλέον όλα αλλάζουν. Επί της ουσίας οι οφειλέτες του δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Συγκεκριμένα το σχέδιο που βρίσκεται στην τελική ευθεία  προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μετά από κατάσχεση. Στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία. 

Πώς θα λειτουργεί 

Απαραίτητη προϋπόθεση για το σταδιακή αποδέσμευση των λογαριασμών θα είναι η υπαγωγή των χρεών σε ρύθμιση. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης. Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση της ρύθμισης ανέρχεται σε 200 ευρώ, η εμπρόθεσμη πληρωμή της θα οδηγεί σε δυνατότητα «κίνησης» 600 ή 800 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό (πέραν του ακατάσχετου ποσού των 1.250 ευρώ). 

Η απόφαση για τον προοδευτικό ακατάσχετο λογαριασμό ελήφθη στα τέλη του 2017 όταν οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν «άδειοι». Συγκεκριμένα το 2017 δόθηκαν εντολές για κατασχέσεις 1,7 εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούσαν 312.000 φορολογούμενους. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα τραπεζικά υπόλοιπα στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μηδενικά Με το νέο σχέδιο η φορολογική διοίκηση εκτιμά ότι αφενός θα μπει ένα τέλος στην παραοικονομία, καθώς οι οφειλέτες έβρισκαν άλλους τρόπους να πληρώνονται, αλλά και να βοηθηθούν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τις δόσεις τους χωρίς να κατάσχεται ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα ο λογαριασμός τους.