Με εισοδηματικά κριτήρια ο αριθμός των δόσεων για τη ρύθμιση στην εφορία - Όλο το σχέδιο

Με εισοδηματικά κριτήρια ο αριθμός των δόσεων για τη ρύθμιση στην εφορία - Όλο το σχέδιο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τις επόμενες ημέρες αποστέλλεται στους θεσμούς η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει δύο νέα στοιχεία με στόχο να πάρει το πράσινο φως και να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Απριλίου.

Το πρώτο νέο στοιχείο προβλέπει ότι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα υπολογίζονται και οι δόσεις, ενώ το δεύτερο αφορά στο χρονικό  διάστημα που θα έχουν οι οφειλέτες ώστε να υποβάλλουν αίτηση.

Παράγοντας της φορολογικής διοίκησης αναφέρει ότι o αριθμός των δόσεων θα σχετίζεται με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που δύο οφειλέτες χρωστούν 20.000 ευρώ στην εφορία και ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και ο δεύτερος για παράδειγμα 25.000 ευρώ θα έχουν διαφορετικό αριθμό δόσεων. Ο πρώτος στην περίπτωση που εξασφαλίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής τη οφειλής θα μπορεί να πληρώσει σε 120 δόσεις το χρέος του ενώ, ο δεύτερος μόλις σε 50 δόσεις καθώς το εισόδημα  του είναι σημαντικά υψηλότερο.

Επίσης, το ηλεκτρονικό σύστημα εφόσον ανοίξει στις αρχές Απριλίου θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία 3 μηνών για να ενταχθούν στη ρύθμιση της εφορίας. Τι προβλέπει η ρύθμιση:

• Αποπληρωμή οφειλών σε έως και 120 δόσεις.

• Ελάχιστη δόση 25-30 ευρώ.

• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης.

Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου τριμήνου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2015 είχε θεσπιστεί από την παρούσα κυβέρνηση ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών σε 100 δόσεις. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση προχώρησε, με βάση το τρίτο μνημόνιο, σε αλλαγές επί τα χείρω αυξάνοντας στο 5% (από 3%) το επιτόκιο για όσους είχαν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των οφειλετών

Εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το σχέδιο αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο αποπληρωμής των δόσεων είναι ασφυκτικό και δεν παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν χρέη να τα αποπληρώσουν.

Όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, το νέο πλαίσιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις. Η βασική ρύθμιση, όπως αναφέρει, θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή, εάν το εισόδημά του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση. Εάν δεν είναι «βιώσιμος» θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.