Με δύο κινήσεις προσπαθεί να «στραγγαλίσει» τη Huawei η Ουάσινγκτον

Με δύο κινήσεις προσπαθεί να «στραγγαλίσει» τη Huawei η Ουάσινγκτον

Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία βάζει μπλόκο στις αγορά ορισμένου τύπου ημιαγωγών από τη Huawei Technologies, σε συνδυασμό με την συμφωνία με την ταϊβανέζικη TSMC για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ στην Αριζόνα φέρνει την κινεζική εταιρεία και το Πεκίνο σε πολύ δύσκολη θέση.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τροποποιεί έναν κανονισμό για τις εξαγωγές για "να στοχοποιήσει στρατηγικά την απόκτηση από την Huawei ημιαγωγών που είναι το άμεσο προϊόν συγκεκριμένου λογισμικού και τεχνολογίας των ΗΠΑ", αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Με βάση τις τροποποιήσεις αυτές, οι ξένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εξοπλισμό από τις ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτούν άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση πριν προμηθεύσουν ορισμένα τσιπ στην Huawei ή κάποια θυγατρική της.

Η Huawei συνεχίζει να χρησιμοποεί αμερικανικό λογισμικό και τεχνολογία για το σχεδιασμό ημιαγωγών, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και παρά το γεγονός ότι τέθηκε τον Μάιο του 2019 στη "μαύρη οικονομική λίστα" της Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική Κυβέρνηση πιστεύει ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός των κινεζικών εταιρειών, όπως η Huawei, αποτελεί κίνδυνο για τα νοικοκυριά, αφού θεωρείται δεδομένο από την Ουάσιγκτον ότι η Huawei είναι υποχρεωμένη να δίνει πληροφορίες στην κινεζική Κυβέρνηση. 

Την ίδια ώρα μετά από πολύμηνες συζητήσεις, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών στον πλανήτη ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ στην Αριζόνα. 

Η TSMC προμηθεύει την Apple με επεξεργαστές για τα τελευταία μοντέλα των φορητών συσκευών της, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για τους κατασκευαστές που δεν έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν το δικό τους επεξεργαστή με δικά τους μέσα.

"Η συμφωνία μας με την TSMC δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στις ΗΠΑ σε μια εποχή που η Κίνα προσπαθεί να κυριαρχήσει στις τεχνολογίες νέας γενιάς" έγραψε στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο.

Η Huawei ειναι αναγκασμένη τώρα να προμηθεύεται από αλλού τεχνολογικό υλικό καθώς οι αναλυτές θεωρούν ότι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν στην TSMC τη συνεργασία με την κινεζική εταιρεία.