Με αυξημένη χρέωση οι αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών

Με αυξημένη χρέωση οι αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών

Με προμήθεια από 2 έως και 3 ευρώ θα χρεώνουν από τις 20 Ιουλίου οι τράπεζες τους κατόχους χρεωστικών καρτών που κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης των χρεώσεων που εφαρμόζουν από πέρυσι το καλοκαίρι για τη χρήση των ελληνικών ATM από πελάτες τραπεζών του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η νέα χρέωση δεν συνδέεται με τη χρήση του συστήματος ΔΙΑΣ και αποτελεί μια αυτοτελή προμήθεια που επιβάλλεται στο πλαίσιο της κοινής τιμολογιακής πολιτικής για χρήση των ΑΤΜ τους από άλλους εκδότες καρτών (issuers), είτε πρόκειται για ελληνική είτε για ξένη τράπεζα. Το πρώτο βήμα είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι όταν οι ελληνικές τράπεζες επέβαλαν ανάλογη προμήθεια στους κατόχους ξένων καρτών, επιβάρυνση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους τουρίστες, προκαλώντας μάλιστα και αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συναλλαγών σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών ανήλθε το 2017 –έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία– σε 21 εκατομμύρια, από τα οποία τα 11 εκατομμύρια είναι συναλλαγές που έγιναν από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, ενώ στα 10 εκατομμύρια ανήλθαν οι συναλλαγές από Έλληνες.

Η κίνηση των τραπεζών εντάσσεται στη γενικότερη τάση επανασχεδιασμού της τιμολογιακής πολιτικής και συνδέεται και με την προσπάθεια διεύρυνσης των πηγών τραπεζικών εσόδων, τη στιγμή που τα έσοδα τόκων από νέες χορηγήσεις είναι φτωχά. Στο πλαίσιο αυτό το βάρος πέφτει στις προμήθειες και ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά της συνδρομής όχι μόνο στην πιστωτική αλλά και στη χρεωστική κάρτα.