Με άνοιγμα της κινέζικης οικονομίας «απαντάει» ο Σι Τζινπίνγκ στον Τραμπ

Με άνοιγμα της κινέζικης οικονομίας «απαντάει» ο Σι Τζινπίνγκ στον Τραμπ

«Μια νέα φάση» οικονομικού «ανοίγματος» της Κίνας υποσχέθηκε σήμερα σε ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, παρά την εντεινόμενη απειλή εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

«Η Κίνα θα εισέλθει σε μια νέα φάση ανοίγματος» της οικονομίας της, διαβεβαίωσε ο κινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υψηλόβαθμων κινέζων και ξένων αξιωματούχων στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας, μια εκδήλωση που αποκαλείται «το κινεζικό Νταβός» από παρατηρητές.

Σύμφωνα με τον Σι, οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της Κίνας οπωσδήποτε θα επιτύχουν και η ψυχροπολεμική νοοτροπία, οι πολιτικές μηδενικού αθροίσματος και ο απομονωτισμός θα πέσουν σε τοίχο. Ο Σι τόνισε ακόμη ότι το άνοιγμα της οικονομίας φέρνει πρόοδο, ενώ το κλείσιμο οπισθοδρόμηση, κάνοντας μια έμμεση νύξη προς τον Τραμπ.

Μείωση δασμών στις εισαγωγές οχημάτων

Σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο, το Πεκίνο θα προχωρήσει σε μείωση των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων, ενώ θα μειωθούν και οι δασμοί που επιβάλλονται σε μερικά άλλα προϊόντα. Οι μειώσεις αυτές των δασμών, θα γίνουν μέσα στο 2018 δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

“Θα πάρουμε την πρωτοβουλία να αυξήσουμε τις εισαγωγές,” τόνισε. Η Κίνα θα εργαστεί σκληρά για την εισαγωγή περισσότερων προϊόντων, τα οποία είναι ανταγωνιστικά κι εξυπηρετούν τις ανάγκες των Κινέζων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Σι.

Παράλληλα, το Πεκίνο θα επιδιώξει την επίσπευση των εξελίξεων για την συμμετοχή της Κίνας, στην Συμφωνία Κυβερνητικών Προμηθειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως επιβεβαίωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ακόμη, όπως σημείωσε, η Κίνα θα προχωρήσει στην ενίσχυση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Το Πεκίνο θα δημιουργήσει πιο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον

Η Κίνα θα βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές, δήλωσε ο πρόεδρος.

Συγκρίνοντας το επενδυτικό περιβάλλον με τον αέρα, ο Σι δήλωσε ότι μόνο ο φρέσκος αέρας μπορεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.

«Η Κίνα στηρίχθηκε κυρίως στο να παράσχει ευνοϊκές πολιτικές για τους ξένους επενδυτές στο παρελθόν, αλλά τώρα θα πρέπει να στηριχθούμε περισσότερο στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος», δήλωσε.

«Θα βελτιώσουμε την ευθυγράμμιση με τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες, θα αυξήσουμε τη διαφάνεια, θα ενισχύσουμε την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, θα σεβαστούμε το κράτος δικαίου, θα ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό και θα αντιταχθούμε στο μονοπώλιο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Περίπου στο 9,5% ήταν το μέσο ποσοστό ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης

Το μέσο ποσοστό ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, ήταν περίπου 9,5% σε συγκρίσιμες τιμές, σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας, κατέγραψε μέση ετήσια αύξηση κατά 14,5% σε τιμές του αμερικανικού δολαρίου, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος στην εναρκτήρια ομιλία του, στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας, που πραγματοποιείται στην κινεζική επαρχία Χαϊνάν.

“Οι Κινέζοι άφησαν πίσω τους μία ζωή στερήσεων και φτώχειας, ενώ τώρα απολαμβάνουν αφθονία αγαθών και μία ζωή με σχετική ευημερία,” τόνισε ο πρόεδρος Σι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP