Με 5,12% στην Τράπεζα Πειραιώς ο Αριστοτέλης Μυστακίδης

Με 5,12% στην Τράπεζα Πειραιώς ο Αριστοτέλης Μυστακίδης

Επιβεβαιώνοντας την πολύ αυξημένη κινητικότητα που υπάρχει στον τραπεζικό κλάδο το τελευταίο διάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς μέσω δύο ανακοινώσεων προς το ελληνικό χρηματιστήριο γνωστοποίησε πως ο Έλληνας επιχειρηματίας με δραστηριότητες στο εξωτερικό Αριστοτέλης Μυστακίδης απέκτησε πλέον ποσοστό άνω του 5% στην τράπεζα.

Ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης ελέγχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, που μεταφράζεται σε ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας. Η αξία του πακέτου, με βάση τις σημερινές τιμές της μετοχής της Πειραιώς στο ελληνικό χρηματιστήριο, ανέρχεται στα 31,5 εκατ. ευρώ.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1962 όπου ο βιολόγος πατέρας του εργάζονταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics), ενώ είναι παντρεμένος με ένα παιδί. Έχει χαρακτηριστεί από τους Financial Times αλλά και από το πρακτορείο Bloomberg ως μια από τις πιο ισχυρές οντότητες στην παγκόσμια αγορά χαλκού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης ήταν το 2019 στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, καθώς με περιουσία 2,1 δισ. δολάρια βρίσκονταν στην 1.116 παγκοσμίως. Έχει ελληνική και βρετανική ιθαγένεια, ζει μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας και δραστηριοποιείται στον τομέα των βιομηχανικών μετάλλων. Στα τέλη του 2018 παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της μονάδας χαλκού της Glencore.

Ο κ. Μυστακίδης εργάστηκε για έξι χρόνια στα έγχρωμα μέταλλα για την Αμερικανική εταιρεία Cargill και στη συνέχεια το 1993 πέρασε στην στη Marc Rich & Co η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Glencore. Εργάστηκε στα τμήματα ψευδάργυρου, χαλκού και μολύβδου, φτάνοντας στη θέση του υποδιευθυντή το 2000. Έγινε δισεκατομμυριούχος το 2011, όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο και σήμερα κατέχει πάνω από το 3% της εταιρείας. Παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού το 2018, μετά από δύο δεκαετίες στην εταιρεία.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν ο κ. Μυστακίδης θα διεκδικήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς, όμως σε κάθε περίπτωση η κίνησή του είναι μεγάλης σημασίας σε μια ιδιαίτερα νευραλγική περίοδο για τον τραπεζικό κλάδο. Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε σήμερα στα 1,41 ευρώ με πτώση 2,69% και όγκο 883 χιλ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας διαμορφώνεται στα 616,5 εκατ. ευρώ.