McDonald's: Αποχωρεί οριστικά από τη Ρωσία μετά από 32 χρόνια

McDonald's: Αποχωρεί οριστικά από τη Ρωσία μετά από 32 χρόνια

Η McDonald's ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, λίγο περισσότερο από δύο μήνες αφότου διέκοψε τη λειτουργία της στη χώρα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επικίνδυνο απρόβλεπτο περιβάλλον λειτουργίας, οδήγησαν τη McDonald's στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη ιδιοκτησία της επιχείρησης στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη, ούτε συνάδει με τις αξίες της McDonald's», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου σύμφωνα με το CNBC. 

 Η εταιρεία, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα του αμερικανικού καπιταλισμού, άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στη Ρωσία πριν από 32 χρόνια, καθώς το κομμουνιστικό σοβιετικό καθεστώς κατέρρεε και δυτικές επιχειρήσεις και ιδέες διείσδυσαν στο Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν ουρά για να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μπιφτέκια και πατάτες McDonald's στην πλατεία Πούσκιν στη Μόσχα. Τώρα, τα McDonald's έχουν περισσότερα από 800 εστιατόρια και 62.000 υπαλλήλους στη Ρωσία. Η εταιρεία είπε ότι αναζητά τοπικό αγοραστή.

 Η McDonald's δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αφαιρέσει το όνομά της, τα λογότυπά της, τα μενού και την επωνυμία της από αυτές τις τοποθεσίες αλλά θα διατηρήσει τα εμπορικά της σήματα στη χώρα. Τόνισε επίσης ότι θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι υπάλληλοί της στη χώρα θα συνεχίσουν να πληρώνονται μέχρι να κλείσει μια συμφωνία και ότι θα προσπαθήσει να τους βοηθήσει να διατηρήσουν τις δουλειές τους υπό τους νέους ιδιοκτήτες.

Σε ό,τι αφορά τα εστιατόρια της στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι παραμένουν κλειστά αλλά ότι συνεχίζει να καταβάλλει πλήρεις μισθούς στους υπαλλήλους της και σε αυτή τη χώρα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν περίπου το 9% των εσόδων της και το 3% των λειτουργικών της εσόδων.