Markit: Yποτονικός ο μεταποιητικός τομέας της Eυρωζώνης τον Ιούλιο

Markit: Yποτονικός ο μεταποιητικός τομέας της Eυρωζώνης τον Ιούλιο

Υποτονική παρέμεινε τον Ιούλιο η ανάπτυξη του τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα, καθώς οι ανησυχίες για τις εντάσεις στο εμπόριο, τους δασμούς και τις αυξανόμενες τιμές συγκράτησαν την όποια αισιοδοξία.

Συγκεκριμένα, αύξηση στις μόλις 55,1 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία σε σχέση με το χαμηλό 18 μηνών του Ιουνίου των 54,9 μονάδων, τιμή που υπήρξε αμετάβλητη σε σχέση με την αρχική εκτίμηση και διαμορφώθηκε πάνω το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Reuters, ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης παραγωγής στις 54,4 μονάδες συγκριτικά με τις 54,2 μονάδες του Ιουνίου, που ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2016.

«Μια οριακή άνοδος στον PMI δεν αποτελεί ιδιαίτερο λόγο για επευφημίες δεδομένου ότι είναι η δεύτερη ασθενέστερη τιμή εδώ και πάνω από ενάμισι έτος. Ίσως έλθουν χειρότερα», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

«Η ξεκάθαρη επίπτωση είναι ότι οι κατασκευαστές ίσως αναγκαστούν να προσαρμόσουν προς τα κάτω την παραγωγή τους επόμενους μήνες εκτός κι αν ενισχυθεί η ζήτηση».

Ωστόσο, ο δείκτης PMI για τις νέες παραγγελίες διατηρήθηκε τον Ιούλιο στο επίπεδο του Ιουνίου, που ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 22 μηνών, σύμφωνα με την έρευνα, δημιουργώντας περιορισμένη αισιοδοξία, ενώ ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής διαμορφώθηκε στις 62,4 μονάδες από τις 60,7 του Ιουνίου, αποτελώντας, ωστόσο, μια από τις χαμηλότερες τιμές των δύο τελευταίων ετών.