Markit: Με βραδύτερο ρυθμό η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Markit: Με βραδύτερο ρυθμό η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Η ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνεχίστηκε στο ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου, παρότι με ασθενέστερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index®– PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας πέμπτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Παρότι ελαφρώς χαμηλότερη από τις 52,8 μονάδες του Σεπτεμβρίου, η τελευταία τιμή των 52,1 μονάδων παρέμεινε ενδεικτική του γενικά σταθερού ρυθμού ανάπτυξης. 

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:

«Τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI εξακολουθούν να σκιαγραφούν μια θετική εικόνα για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, ενώ ο κύριος δείκτης PMI υποδεικνύει βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών για πέμπτο συνεχή μήνα.

Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης ανέκαμψε μετά την επιβράδυνση του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στο διάστημα των 18μισι ετών που διεξάγεται η έρευνα, ενώ υποστηρίχθηκε από τον ενισχυμένο
βαθμό επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος είναι πιθανόν να παίξει βασικό ρόλο στη μελλοντική σταθερή ανάκαμψη. Η αισιοδοξία ήταν ενδεικτική των συνθηκών έντονης ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, ενώ οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ανέκαμψαν μετά τη συρρίκνωση του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας τον εντονότερο ρυθμό αύξησης σε διάστημα 14 μηνών.

Ωστόσο, καταγράφηκε αξιοσημείωτη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής, γεγονός που δημιουργεί κάποια ανησυχία για το μέλλον. Κατόπιν τούτου και δεδομένης της θετικής τάσης που παρατηρείται σε άλλα σημεία των στοιχείων της έρευνας, ο τομέας φαίνεται σε καλή πορεία για να κλείσει το 2017 σε θετικό κλίμα».