Markit: Αισιόδοξα μηνύματα από την ελληνική μεταποίηση

Markit: Αισιόδοξα μηνύματα από την ελληνική μεταποίηση

Στις 54,9 μονάδες αυξήθηκε τον Αύγουστο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index – PMI) από τις 54,6 μονάδες του Ιουλίου. Πρόκειται για ένα σύνθετο δείκτη, που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόσφατη τιμή του δείκτη ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών και σηματοδότησε έντονη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας. Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας επέκτειναν περαιτέρω την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017.

Βασικός παράγοντας της συνολικά εντονότερης ανάπτυξης ήταν η ταχύτερη αύξηση της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα. Η ανάπτυξη συνδέθηκε με την εντονότερη ζήτηση των πελατών και τη δριμύτερη αύξηση των νέων εργασιών. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ένας από τους εντονότερους που έχουν καταγραφεί σε διάστημα 12 ετών και, σε γενικές γραμμές, έντονος.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. Η άνοδος αποδόθηκε στη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό και το εσωτερικό, καθώς ο όγκος νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

Κατ' αντιστοιχία με τα ενισχυμένα επίπεδα ζήτησης, οι παραγωγοί αγαθών υπέδειξαν εντονότερο βαθμό εμπιστοσύνης ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα αισιοδοξίας κατέγραψαν νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς οι εταιρείες υπέδειξαν θετικό κλίμα το οποίο πηγάζει από τις ελπίδες για συνεχιζόμενη βελτίωση των επιπέδων ζήτησης των πελατών και από την κυκλοφορία νέων προϊόντων.

Οι ενισχυμένες προβλέψεις σχετικά με το επόμενο έτος είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας παρέμεινε έντονος με βάση τα ιστορικά δεδομένα και αποδόθηκε στις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησαν περαιτέρω, καθώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής υπερέβη τον αντίστοιχο των νέων εργασιών.

Ως προς τις τιμές, οι ρυθμοί αύξησης τόσο των τιμών εισροών όσο και των χρεώσεων εξασθένησαν τον Αύγουστο. Οι επιβαρύνσεις κόστους που αντιμετώπισαν οι κατασκευαστές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, λόγω της ασθενέστερης, όπως αναφέρθηκε, παγκόσμιας ζήτησης για εισροές.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εξασθένησε και ήταν οριακός συμβαδίζοντας με την αυξημένη δραστηριότητα προώθησης προϊόντων.

Τέλος, η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε μετά τη σημαντική άνοδο των νέων εργασιών. Οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν επίσης ότι τα αποθέματα τόσο των προμηθειών όσο και των τελικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηριχθεί η παραγωγή και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση των παραγγελιών.

Η Sian Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Ύπευθύνων Προμηθειών PMI, δήλωσε: «Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας παρέμεινε το αισιόδοξο σημείο αναφοράς της ευρωζώνης τον Αύγουστο, καθώς επιταχύνθηκε η αύξηση της παραγωγής και των νέων εργασιών. Οι λειτουργικές συνθήκες βελτιώθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά την τιμή - ρεκόρ, σε διάστημα 19 περίπου ετών, του Απριλίου. Αντίθετα με την τάση που παρατηρείται σε άλλα κράτη, οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν επίσης ταχύτερη αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες για τη μελλοντική παραγωγή κατέγραψαν νέα υψηλά επίπεδα, λόγω της αυξημένης εμπιστοσύνης των παραγωγών. Η συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής ενθάρρυνε τις εταιρείες ώστε να διευρύνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους. Εν τω μεταξύ, οι επιβαρύνσεις κόστους αυξήθηκαν με ασθενέστερο ρυθμό. Οι τιμές εργοστασίου αυξήθηκαν με μόλις οριακό ρυθμό, ως αποτέλεσμα του βραδύτερου ρυθμού αύξησης των τιμών εισροών και της μεγαλύτερης δραστηριότητας προώθησης προϊόντων.»