«Μακροοικονομικό λάθος η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed»

«Μακροοικονομικό λάθος η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed»

Τα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη όπως λόγου χάρη η πτώση των παραγγελιών για διαρκή αγαθά που ανακοινώθηκε σήμερα, αποτελούν ένα σημάδι πως η Fed έκανε ένα «μεγάλο μακροοικονομικό λάθος» τον Δεκέμβριο με την αύξηση των επιτοκίων, υποστήριξε στο MarketWatch ο οικονομολόγος κ. Danny Blanchflower που στο παρελθόν ήταν μέλος της επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Τον Δεκέμβριο όχι μόνο αύξησε η Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια αλλά έδωσε σημάδι ότι θα υπάρξουν ακόμη τέσσερις αυξήσεις μέσα στο 2016. Τώρα είναι 50-50 οι πιθανότητες να έχουμε περικοπή.. όπως έγινε και με όλες τις ενδεχόμενες αυξήσεις από το 2009 και έπειτα» υποστήριξε ο κ. Blanchflower.

O ίδιος τόνισε πως η Fed έχει δεχτεί σοβαρότητα στην αξιοπιστία της καθώς κανείς δεν την εμπιστεύεται.

Παράλληλα εξηγεί πως το κλασσικό λάθος της Fed ήταν η υποτίμηση των αρνητικών συνεπειών σε δεύτερο χρόνο από την οικονομική επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.  Σύμφωνα με τον κ. Blanchflower, η κατάσταση αυτή του θυμίζει το 2008 όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο πίστεψαν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες από την επιβράδυνση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

Τέλος, ανέφερε ότι η Fed δεν έχει αντιληφθεί πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν αποτελεί θετικό σημάδι μιας υπερπροσφοράς αλλά σημάδι της παγκόσμιας αδύναμης ζήτησης.