Μέρκελ - Μακρόν: Συμφωνούν για Άμυνα και Εξωτερική Πολιτική, διαφωνούν για Οικονομία

Μέρκελ - Μακρόν: Συμφωνούν για Άμυνα και Εξωτερική Πολιτική, διαφωνούν για Οικονομία

Κοινή στάση σε θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής κρατούν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στον απομονωτισμό της Ουάσινγκτον, ωστόσο δεν φαίνεται να τα βρίσκουν στα θέματα της ζώνης του ευρώ.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του Καρλομάγνου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Γερμανία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη και να ξεπεράσει το «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με την Α. Μέρκελ να παραδέχεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων.

«Στη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας με επιμονή την πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

«Ναι, έχουμε δύσκολες συνομιλίες», είπε από την πλευρά της η Α. Μέρκελ. «Έχουμε διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους προσέγγισης των διαφορετικών ευρωπαϊκών θεμάτων», πρόσθεσε λέγοντας ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ μίας Ευρωζώνης «περισσότερο ανθεκτικής απέναντι στις κρίσεις».

Ωστόσο, οι επικρίσεις κατά των ΗΠΑ ήταν κοινές όπως και η ανάγκη η Ευρώπη να πάρει την τύχη της στα χέρια της.

Ο Ε. Μακρόν μίλησε για μία Ευρώπη που θα αποτελεί «γεωπολιτική και διπλωματική δύναμη» επικρίνοντας την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποδείξουν συμπεριφορά στους Ευρωπαίους, όπως κάνουν στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

«Εάν δεχθούμε άλλες μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων συμμάχων και φίλων μας στις δυσκολότερες ώρες της ιστορίας μας, να βρεθούν σε θέση να αποφασίζουν για εμάς, για την διπλωματία μας, την ασφάλειά μας, θέτοντάς μας ορισμένες φορές υπό το κράτος των μεγαλύτερων κινδύνων, τότε δεν είμαστε πλέον κυρίαρχοι», προειδοποίησε.

«Να μην είμαστε αδύναμοι. Ας επιλέξουμε. Να μην είμαστε διαιρεμένοι. Ας ενωθούμε. Να μην φοβόμαστε. Ας τολμήσουμε. Μην περιμένουμε. Ας δράσουμε», είπε. «Πιστεύω σε έναν πολύ πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό... πιστεύω σε μία πολύ πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη, με έναν κοινό προϋπολογισμό», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και θα πρέπει, κατά συνέπεια, «να πάρει στα χέρια της την τύχη της», είπε από την πλευρά της η Μέρκελ.

Βραβείο Καρλομάγνου στον Μακρόν

Με το βραβείο « Charlemagne» (Καρλομάγνου) στο όνομα του Καρόλου του Μέγα της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών που θεωρείται «Πατέρας της Ευρώπης», τιμήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος. Η απονομή έγινε στη γενέτειρα του αυτοκράτορα Aix la Chapelle (Άαχεν). 

Σημειώνεται πως το βραβείο «Charlemagne» είναι η παλαιότερη και η πλέον σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση.

Ο πρόεδρος Μακρόν τιμάται για «τη δυναμική που δόθηκε στην Ευρώπη κατά την προεκλογική του εκστρατεία» και για τη θέλησή του «να στεριώσει εκ νέου την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα στην καρδιά των κοινωνιών, με την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους πολίτες» (συμμετοχική δημοκρατία).

Στη δράση του υπογραμμίζεται και η πρωτοβουλία του για το κλίμα με τον περίφημο αντίλογο προς τον πρόεδρο Τραμπ : «Make our planet great again».

Ο Γάλλος πρόεδρος εντάσσεται σε έναν μακρύ κατάλογο προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που έχουν τιμηθεί με το εν λόγω βραβείο, το οποίο απονέμεται από το 1950. Σημειώνουμε μεταξύ άλλων τους: Ζαν Μονέ και Ρόμπερτ Σούμαν επονομαζόμενους «πατέρες της Ευρώπης, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, αλλά και πιο πρόσφατα τους: Ζακ Ντελόρ, Βαλερί Ζισκάρ ντ'' Εστέν, Φρανσουά Μιτεράν, Άνγκελα Μέρκελ και Σιμόν Βέιλ.

Σύμφωνα με την παράδοση, η τελετή της απονομής πραγματοποιείται στην χρυσοποίκιλτη «αίθουσα στέψης», απ'' όπου ο Μακρόν θα απευθύνει την τέταρτη μέσα σε ένα χρόνο ομιλία του για την Ευρώπη. Προηγήθηκαν οι ομιλίες του στην Πνύκα, στη Σορβόννη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP