Maersk: Προειδοποίηση για «ασθενείς επιδόσεις» το 2020 λόγω κορονοϊού

Maersk: Προειδοποίηση για «ασθενείς επιδόσεις» το 2020 λόγω κορονοϊού

«Καμπανάκι» για τις επιδόσεις του 2020 χτυπά ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk, ο οποίος θεωρείται βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, εξαιτίας του ξεσπάσματος της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, καθώς τα αποτελέσματα του δ΄τριμήνου του 2019 ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταφορών και εφοδιαστικών αλυσίδων, οι συνολικές ζημιές κατά το δ' τρίμηνο ανήλθαν σε 72 εκατ. δολάρια, σε αντίθεση με τα καθαρά κέρδη των 46 εκατ. δολαρίων κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Maersk ανέμενε καθαρά κέρδη 343 εκατ. δολαρίων, ενώ τα συνολικά της έσοδα κατέγραψαν μείωση της τάξης του 5,6% και διαμορφώθηκαν στα 9,67 δισ. δολάρια, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 9,94 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κατά το δ' τρίμηνο του 2019, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,46 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 1,53 δισ. δολαρίων, την ώρα που το Ebitda αυξήθηκε στο ποσό των 5,71 δισ. δολαρίων.

Τέλος, στην ανακοίνωση της Maersk επισημαίνεται πως το 2020 θα χαρακτηριστεί από τις αβεβαιότητες αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αναμένεται να επηρεαστεί αρκετά από την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλείται από τον κορονοϊό COVID-19.

«Ενώ τα εργοστάσια στην Κίνα παραμένουν κλειστά για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι συνηθίζεται λόγο του κορονοϊού, αναμένουμε ασθενές ξεκίνημα του έτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Maersk.

AP Photo/Ben Margot