Μ.Τσαμάζ (ΟΤΕ): Τρέχουν οι επενδύσεις σε οπτική ίνα και 5G

Μ.Τσαμάζ (ΟΤΕ): Τρέχουν οι επενδύσεις σε οπτική ίνα και 5G

«Η εταιρεία είναι ώριμη και έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις αρνητικές συγκυρίες, τις οποίες τις βλέπει ως προκλήσεις». Αυτό ανέφερε ο CEO του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης, απαντώντας για το θέμα της ακρίβειας και της αύξησης των συντελεστών κόστους λειτουργίας.

«Τα κόστη σε όλες τις γραμμές δραστηριότητάς μας έχουν αυξηθεί. Όμως, από την άλλη πλευρά, η σωστή πρόβλεψη και διαχείριση των εξόδων δεν επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα»., πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ.

Ο CEO του Ομίλου ΟΤΕ έδωσε στη γενική συνέλευση το στίγμα του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει ο οργανισμός ως το 2027.

Πρόκειται, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος για ένα βήμα που θα δώσει στη χώρα μία θέση ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. «Αναφέρομαι στη στρατηγική μας απόφαση» είπε «να φέρουμε την υποδομή Fiber-to-the-Home (FTTH) στα 2/3 της χώρας. Κλείσαμε το 2021 έχοντας δώσει πρόσβαση σε FTTH σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις».

Ο ίδιος προσέθεσε πως «σκοπεύουμε να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027. Έχουμε δεσμεύσει γι’ αυτό σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας τις επενδύσεις μας σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαετία. Οι επενδύσεις αυτές είναι το κλειδί για την επιτυχία μας, για τις μελλοντικές μας επιδόσεις και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας»

Διπλασιασμός ταχυτήτων Internet και 5G

«Όμως δεν σταματάμε εδώ», συνέχισε ο κ. Τσαμάζ. «Καλύπτουμε τις σημερινές ανάγκες των πελατών μας, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογική μας υπεροχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζουμε, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες internet στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η υποδομή FTTH, όπου αυτό είναι εφικτό, βασιζόμενοι στην τεχνολογία FTTC» προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία αλλά και στο 5G. «Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αυξήσουμε την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G σε 80%, και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχεδόν 100%”. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, “οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που προσφέρουμε, η αποτελεσματικότητα των εφαρμογών μας και η ευελιξία που παρέχουμε στην εξυπηρέτηση, διατηρούν την ικανοποίηση των πελατών μας σε υψηλά επίπεδα» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία της τηλεόρασης Cosmote TV, ο κ. Τσαμάζ, αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τονίζοντας ότι ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει σε ποιοτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, διασφαλίζοντας αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων και διοργανώσεων και εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες Over-the-Top (OTT).

«Παράλληλα, συνεχίζουμε την επιτυχημένη δραστηριοποίησή μας στις ψηφιακές αγορές των παραγγελιών φαγητού, των ασφαλειών και των πληρωμών, παρέχοντας πρόσθετες υπηρεσίες και σύγχρονες λύσεις» επεσήμανε ο ίδιος.

Συνεχίζεται η στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού

Καταλήγοντας ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι ο όμιλος συνεχίζει να στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, υλοποιώντας σημαντικά έργα ICT. «Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ΟΤΕ σε αυτό τον τομέα”, ανέφερε “τον καθιστούν συνεργάτη επιλογής για έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)»  ανέφερε.

Στο διαδικαστικό μέρος, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνονταν η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2021, η έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής ελέγχου για την ίδια χρήση, και η έγκριση ακύρωσης 5.617.282 ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η εταιρεία στο πλαίσιο των εγκεκριμένου σχετικού προγράμματος, με συνακόλουθη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η συνέλευση, ακόμη, ενέκρινε τη διανομή μερίσματος χρήσεως 2021, ύψους 0,558 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίσθηκε η Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι ως μέτοχοι της εταιρείας κατά τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, ενώ ημερομηνίας έναρξης πληρωμής του μερίσματος ορίσθηκε η Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022.