Μ. Τσαμάζ: Ο ΟΤΕ είναι κεφάλαιο για την κοινωνία και τη χώρα

Μ. Τσαμάζ: Ο ΟΤΕ είναι κεφάλαιο για την κοινωνία και τη χώρα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην είσοδο σε νέες αγορές, όπως – υπό προϋποθέσεις - τα τυχερά παιχνίδια, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, στον οποίο συμβάλει καταλυτικά, αλλά και στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των 2 δισ. ευρώ που υλοποιεί ο όμιλος ΟΤΕ έως το 2022 αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως ο όμιλος ΟΤΕ είναι κεφάλαιο για την κοινωνία και τη χώρα, συμβάλλοντας καταλυτικά σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο για τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Σ' αυτό το σημείο ο επικεφαλής του ΟΤΕ αναφέρθηκε σε μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία:

* Η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του Ομίλου ΟΤΕ στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 3,2% του ΑΕΠ.

* Η συνολική συνεισφορά της δραστηριότητας του Ομίλου στην απασχόληση φτάνει τις 75 χιλ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και αντιστοιχεί σε πάνω από το 1,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

* Η συνολική επίδραση του Ομίλου στα δημόσια έσοδα υπερβαίνει τα 1,6 δισ. ευρώ ή 2,6% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από φόρους και εισφορές. Τέλος, σημείωσε πως ο ΟΤΕ αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αλλαγή πολιτικής στις παροχές των μετόχων

Ο κ. Τσαμάζ επισήμανε πως το επενδυτικό πλάνο ωριμάζει και επανέρχεται σταδιακά σε κανονικά επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις ελεύθερες ταμειακές ροές.

Παράλληλα, υπενθύμισε τη νέα πολιτική αμοιβών που ο όμιλος έχει παρουσιάσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν και ανακοινώθηκε η διανομή του 100% των εκτιμώμενων ελεύθερων ταμειακών ροών, τα δύο τρίτα των οποίων θα επιστραφούν με τη μορφή μερίσματος και το ένα τρίτο υπό μορφή επαναγοράς μετοχών.

Τόνισε πως το μέρισμα των 35 λεπτών ανά μετοχή για το 2017 είναι υπερδιπλάσιο του περσινού μερίσματος και αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα πολιτική αμοιβών.

Επενδύσεις

Κάνοντας εκτενή αναφορά στις επενδύσεις, ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως «το 2017, επενδύσαμε περίπου 600 εκατ. ευρώ μόνο στην Ελλάδα και περίπου 800 εκατ. σε ολόκληρο τον Όμιλο ΟΤΕ, δημιουργώντας υπερσύγχρονα δίκτυα για να καλύψουμε τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής».

Τόνισε πως έως το 2022 ο όμιλος ΟΤΕ θα επενδύσει έως 2 δισ. ευρώ σε δίκτυα οπτικών ινών και νέες τεχνολογίες, καλύπτοντας περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διασφαλίζοντας παράλληλα το μέλλον του Ομίλου στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αυτό κλάδο.

Επισήμανε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου, όπου μέσω της καινοτομίας, στοχεύει να πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Τυχερά παιχνίδια

Σε ότι αφορά το άνοιγμα στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, στόχος του ΟΤΕ είναι να «παντρέψει» υπηρεσίες και προϊόντα που μπορούν να βρίσκονται κάτω από την ίδια ψηφιακή ή ιντερνετική… στέγη, όπου αυτό είναι εφικτό.
Η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση και επέκταση του εταιρικού σκοπού της εταιρείας, ώστε να συμπεριληφθεί η οργάνωση και διεξαγωγή τυχερών, τεχνικών και κάθε άλλου είδους παιγνίων, ενώ ανάλογη κίνηση έχει γίνει και για τις δραστηριότητες στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Θυμίζουμε πως πριν ακριβώς δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2016 η Cosmote ανακοίνωσε τη νέα υπηρεσία CosmotePOS. Η εν λόγω υπηρεσία προσφέρει σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους τερματικό αποδοχής.

Γενικώς, αυτό που είπε ο κ. Τσαμάζ αλλά είναι και η πάγια θέση του ομίλου είναι πως όπου μπορούν να υπάρξουν συνέργειες, μέσα από τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρξουν. Άλλωστε, το παραδοσιακό μοντέλο αλλάζει ραγδαία καθώς πλέον όλο και μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και των υπηρεσιών στους συγκεκριμένου κλάδους “περνάει” μέσω του έξυπνων συσκευών (κινητών, tablets κ.α).

Όπου λοιπόν μπορούν να υπάρξουν συνέργειες, ο ΟΤΕ ως ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, θα τις χρησιμοποιήσει. Είτε αυτές αφορούν ηλεκτρονικό εμπόριο, υπηρεσίες πληρωμών, πρακτόρευσης, διαμεσολάβησης κ.λπ.

Κοινωνική προσφορά

Τέλος, ο κ. Τσαμάζ έκανε αναφορά στη κοινωνική προσφορά του ομίλου ΟΤΕ το 2017, τονίζοντας: «Είμαι υπερήφανος γιατί, τη χρονιά που πέρασε, καταφέραμε να ενισχύσουμε την προσφορά μας στην κοινωνία. Το 2017, η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ ξεπέρασε τα 4,2 εκατ. ευρώ, για δράσεις με στόχο την ενίσχυση των παιδιών και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων και των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών».