Μ. Στασινόπουλος: Αναχρονιστικές διατάξεις επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον

Μ. Στασινόπουλος: Αναχρονιστικές διατάξεις επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον

Τη μεγάλη σημασία του συνόλου των νόμων και κανονισμών για το επιχειρηματικό περιβάλλον για τη δίκαιη ανάπτυξη τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΑΛ και συν-Προέδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Μεταποίησης, κ. Μιχάλης Στασινόπουλος,σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με θέμα: «Το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, μια κομβική μεταρρύθμιση για την επιχειρηματικότητα».

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο κ. Μιχάλης  Στασινόπουλος υποστήριξε ότι το νέο πλαίσιο αδειοδότησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές αναχρονιστικές διατάξεις που επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης η χρονική ιεράρχηση της ένταξης των κλάδων στο νόμο, αφήνει τη μεταποίηση στην τελευταία φάση, παραγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία της για την οικονομία και την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας η χώρα μας βρίσκεται σε αποκαρδιωτικά χαμηλές θέσεις, πολύ μακριά από τον κύκλο των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθιστώντας  άνιση και εξαρχής υπονομευμένη  τη μάχη που καλούνται να δώσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Επίσης, όπως επισήμανε, για να αναταχθεί η οικονομία μας σε νέες πιο υγιείς βάσεις, θα έπρεπε ήδη προ πολλού να έχουμε ανάγει τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Στασινόπουλος εξήγησε ότι ιδιαίτερα για τη μεταποίηση και τις εξορυκτικές δραστηριότητες οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία απ' ότι για άλλους κλάδους, γιατί αφορούν σε δραστηριότητες εντάσεως επενδύσεων, όπου το ρίσκο είναι σημαντικό και απαιτείται μέγιστη προβλεψιμότητα και ταχύτητα εκτέλεσης.

Η χώρα μας δεν θα βγει με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο από την κρίση χωρίς τη διεύρυνση της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης, χωρίς την αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, χωρίς εξωστρεφή ανταγωνιστική οικονομία που περισσότερο επενδύει, παράγει και εξάγει, και λιγότερο καταναλώνει και εισάγει, προειδοποίησε.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε πεπεισμένος ότι  με τις κατάλληλες πολιτικές κι εφόσον αναγάγουμε πραγματικά και ειλικρινά σε προτεραιότητα τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Ελληνική παραγωγή κάθε κλίμακας και κλάδου θα ανθίσει, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία εθνικού πλούτου και ποιοτικών θέσεων εργασίας και βέβαια στη ριζική βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.