Προειδοποιήσεις Ευρωπαίων για το πακέτο παροχών Τσίπρα

Προειδοποιήσεις Ευρωπαίων για το πακέτο παροχών Τσίπρα

Μπαράζ προειδοποιήσεων από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προσερχόμενα στη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκαν στους δημοσιονομικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από το πακέτο παροχών Τσίπρα. Σεντένο, Σόλτς αλλά και Μοσκοβισί κάλεσαν την ελληνική πλευρά να είναι προσεκτική, σημειώνοντας ταυτοχρόνως με νόημα ότι η έκθεση για την τρίτη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη συνταχθεί.

Ειδικότερα, σαφές μήνυμα ότι το Εurogroup αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έστειλε ο πρόεδρος του οργάνου Μάριο Σεντένο, κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης εισερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο Μάριο Σεντένο επισήμανε πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι στη ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης και ότι οι θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης της τρίτης έκθεσης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σημείωσε, όμως, ότι θα μπορούσε να προκύψει κάποια συζήτηση για το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης. Τέλος, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, και αυτά συνοδεύτηκαν από ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και «οι αρχές της χώρας έχουν την πλήρη ευθύνη να παρουσιάσουν τις δικές τους αποφάσεις», τονίζοντας ότι «θα πρέπει όμως να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα μέτρα στα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων για το 2019 και 2020 στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί εγκαίρως αλλά όχι σήμερα», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές και ο διάλογος πρέπει να βασιστεί στον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων, στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Θεωρούμε ότι περισσότερη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη είναι πολύ σημαντικά για τον ελληνικό λαό, ύστερα από πολλά χρόνια που υπέφερε».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική, προκειμένου να μην διαταραχθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε μεν «success story», αλλά πρόσθεσε ότι «όλες οι χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα επέστρεψαν πλέον στις αγορές και όλοι θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα αναχρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους και νομίζω πως όλοι στο τέλος θα είναι προσεκτικοί»

Αξίζει να σημειωθεί ότι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων έρχονται σε συνέχεια των ανησυχιών και προειδοποιήσεων που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από εξωτερικό, έπειτα από τις εξαγγελίες παροχών του Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτηριστικά χθες, η Goldman Sachs ανέφερε σε ανάλυσή της ότι η Κομισιόν «ανησυχεί» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας λόγω των προεκλογικών παροχών Τσίπρα. Σύμφωνα με την Goldman, η Κομισιόν σε επικείμενη έκθεσή της θα κάνει λόγο για αύξηση του κινδύνου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξαιτίας όχι μόνο των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν αλλά και λόγω των παροχών στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις των δημόσιων δαπανών και των θέσεων εργασίας του Δημοσίου.

Επίσης χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να υπάρξει η ανάγκη νέων μέτρων αν δεν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος λόγω των παροχών, τονίζοντας πως οι επενδυτές ανησυχούν για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ θα είναι δύσκολο να υπάρξει υπερπλεόνασμα το 2019. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος δε, «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Στο ίδιο πλαίσιο είχε κινηθεί και ο επικεφαλής ανάλυσης της Capital Economics για την Ευρώπη, Άντριου Κένινχαμ, μιλώντας στο liberal.gr, όπου τόνισε ότι η ελληνική οικονομία δεν αναπτύσσεται με τον ρυθμό που θα έπρεπε μετά από μία τόσο δραματική ύφεση, καθώς και ότι οι πρόσφατες παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κοστίζουν 1% και 1,7% του ΑΕΠ για φέτος και τον επόμενο χρόνο χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για την αντιστάθμιση του κόστους.