Μ. Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ξεπουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες

Μ. Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ξεπουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες

Η ΔΕΗ πωλεί τις λιγνιτικές μονάδες συμμορφούμενη με τις αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων, αλλά δεν πρόκειται να τις ξεπουλήσει, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημειώνει ότι η απαξίωση των μονάδων από ορισμένες πλευρές δεν εδράζεται σε καμία απολύτως βάση και προφανώς αποσκοπεί σε δημιουργία διαπραγματευτικού κλίματος ενώ υπογραμμίζει ότι οι διαδικασίες από πλευράς ΔΕΗ για την πώληση ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και με επαγγελματικό τρόπο. 

Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του για το θέμα της αποεπένδυσης ύστερα από σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνει τα εξής: 

«Όπως έχω δηλώσει κατ΄ επανάληψη η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, είναι μία διαδικασία πολύπλοκη που απαιτεί επίλυση πολλών προβλημάτων και διευθέτηση σημαντικών εκκρεμοτήτων που επηρεάζουν την έκβαση του εγχειρήματος ουσιαστικά. Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στα γνωστά θέματα των ΑΔΙ και του κόστους προμήθειας λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης, για τα οποία απαιτούνται ακόμη περαιτέρω ενέργειες. Για το λόγο αυτό όπως γνωρίζετε είχα θέσει εξ αρχής δημόσια αλλά και επίσημα στους αρμόδιους Κοινοτικούς Θεσμούς ζήτημα επανακαθορισμού του χρονοδιαγράμματος ώστε οι προσφορές να κατατεθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου, παρά το γεγονός -το υπογραμμίζω ιδιαίτερα αυτό- ότι από πλευράς ΔΕΗ όλη η τυπική διαδικασία που της αναλογούσε έχει γίνει χωρίς ούτε μια ημέρα καθυστέρηση και με άψογο επαγγελματικά τρόπο. 

Πρόσφατα, με τις αποχωρήσεις του προσωπικού με συνταξιοδότηση και μεταθέσεις στη ΔΕΗ και στο ΔΕΔΔΗΕ, δημιουργήθηκαν νέα οικονομικά δεδομένα στις δύο υπό παραχώρηση θυγατρικές, Μεγαλόπολη και Μελίτη. 

Με την παράταση που δόθηκε μετά από κοινή απόφαση με το Υπουργείο, πρώτον οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν το χρόνο να αξιολογήσουν με ασφάλεια τα νέα αυτά δεδομένα, και δεύτερον ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα δύο εκκρεμούντα θέματα, ΑΔΙ και τροφοδοσία Μελίτης. 

Με την ευκαιρία αυτή τονίζω ότι οι προς παραχώρηση μονάδες είναι κερδοφόρες και έχουν μεγάλη αξία για την στήριξή του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και την ασφάλεια εφοδιασμού. Κατά συνέπεια η απαξίωσή τους από ορισμένες πλευρές δεν εδράζεται σε καμία απολύτως βάση και προφανώς αποσκοπεί σε δημιουργία διαπραγματευτικού κλίματος. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω δηλώσει εξ αρχής η ΔΕΗ πωλεί τις μονάδες συμμορφούμενη με τις αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων, αλλά δεν πρόκειται να τις ξεπουλήσει!»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ