Μ. Ντράγκι: Θα επανεξετάσουμε τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων

Μ. Ντράγκι: Θα επανεξετάσουμε τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της Τράπεζας μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

«Θα εξετάσουμε κατά πόσο η διατήρηση των επιπτώσεων των αρνητικών επιτοκίων στην οικονομία απαιτεί να μετριαστούν οι πιθανές παρενέργειες, εφόσον υπάρχουν, στην τραπεζική διαμεσολάβηση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ωστόσο υποστήριξε τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί, παρά την κριτική κυρίως από Γερμανούς τραπεζίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα αρνητικά επιτόκια ευθύνονται σε ένα βαθμό για τη χαμηλή κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει καταρχήν να μειώσουν το υψηλό τους κόστος προχωρώντας, μεταξύ άλλων, σε συγχωνεύσεις.

Ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ακόμα ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη το 2019 θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, χωρίς όμως να εισέλθει σε ύφεση.

Όπως ανέφερε, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, «η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει μία εικόνα αδύναμης ανάκαμψης». Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε αρνητικές επιδράσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει το κύμα προστατευτισμού. Ορισμένοι από τους παράγοντες που υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν υποχωρήσει, όπως είπε, ωστόσο, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη γεωπολιτική, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών, συνεχίζει να επιβαρύνει την προοπτική ανάπτυξης.

Αναφορικά με το Brexit, o πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι μία συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, η οποία θα επέτρεπε η έξοδος να γίνει συντεταγμένα και με επαρκή προετοιμασία, αποτελεί μία σαφώς καλύτερη λύση. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα του Brexit δεν κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς διαφέρει ο βαθμός σύνδεσης των οικονομιών τους με αυτή της Μ. Βρετανίας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις επερχόμενης ευρωεκλογές, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να «υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να προχωρήσει η ολοκλήρωση της Ευρωζώνης» και τούτο διότι, όπως είπε, το κάθε κράτος μόνο του δεν μπορεί ν΄ ανταπεξέλθει στις παγκόσμιες προκλήσεις.