Μ. Ντράγκι: Πιθανό η ΕΚΤ να «παγώσει» εκ νέου την αύξηση των επιτοκίων

Μ. Ντράγκι: Πιθανό η ΕΚΤ να «παγώσει» εκ νέου την αύξηση των επιτοκίων

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει πάντα έτοιμη να δράσει, αν το κρίνει αναγκαίο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη σημείωσε: «Η ΕΚΤ θα υιοθετήσει όλες τις δράσεις νομισματικής πολιτικής που είναι αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου της. Σε μια τέτοια κατάσταση, όπως ακριβώς κάναμε κατά τη συνεδρίασή μας τον Μάρτιο, θα διασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να συνοδεύει την οικονομία, προσαρμόζοντας το guidance για τα επιτόκια, ώστε να αντανακλά τις νέες προοπτικές για τον πληθωρισμό».

«Εάν χρειαστεί, πρέπει να εξετάσουμε τα πιθανά μέτρα που μπορούν να διατηρήσουν τις ευνοϊκές συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων για την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα μετριάσουν τις παρενέργειες, εάν υπάρχουν», είπε. «Η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια των αρνητικών επιτοκίων».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε επίσης πως οι όροι για τις νέες στοχευμένες δημοπρασίες φθηνών δανείων (TLTRO) θα καθοριστούν επίσης κατά τρόπο, που να αντανακλά τις οικονομικές συνθήκες. Παρόλα αυτά έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας πως τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου διαστήματος δεν σημαίνουν απαραίτητα πως έρχεται απότομη επιβράδυνση της Ευρωζώνης. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί πάντως να είναι σίγουρη πως βρίσκεται σε πορεία για την επίτευξη του στόχου της όσον αφορά τον πληθωρισμό λόγω της ανθεκτικότητας που δείχνει η αγορά εργασίας, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τους Financial Times.