Μ. Ντράγκι: Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει «παρατεταμένη αδυναμία»

Μ. Ντράγκι: Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει «παρατεταμένη αδυναμία»

Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επανεκκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανέλυσε ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των ανακοινώσεων της Κεντρικής Τράπεζας και είναι η τελευταία του πριν πάρει τα ηνία η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Υπάρχουν τρία στοιχεία πίσω από την απόφαση: Η παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας, η διατήρηση των καθοδικών κινδύνων όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο και η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό. 

Παράλληλα, ο Ντράγκι τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει μια «παρατεταμένη αδυναμία», με την ΕΚΤ να προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, στο +1,1% το 2019, στο 1,2% το 2020 και στο 1,4% το 2021 καθώς και μείωση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό: Στο +1,2% το 2019, στο 1% το 2020 και στο 1,5% το 2021. 

Η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη είναι μικρή, αλλά είναι υπαρκτή, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως κάθε κυβέρνηση πρέπει να δράσει για τη θωράκιση της οικονομίας της. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η συναίνεση ως προς τις αποφάσεις ήταν τόσο ευρεία που δεν χρειάστηκε καν να γίνει ψηφοφορία. 

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις αποφάσεις, ο Μ. Ντράγκι είπε χαρακτηριστικά «έχουμε μια εντολή, επιδιώκουμε τη σταθερότητα των τιμών και δεν στοχεύουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τελεία».