Μ. Ντράγκι: Επιτυχία των Ελλήνων πολιτών τα αρνητικά επιτόκια

Μ. Ντράγκι: Επιτυχία των Ελλήνων πολιτών τα αρνητικά επιτόκια

Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με αρνητικά επιτόκια μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων αποτελεί ξεκάθαρα επιτυχία. Είναι επιτυχία των κυβερνήσεων της χώρας που εφάρμοσαν τις κατάλληλες πολιτικές αλλά πάνω απ' όλα είναι επιτυχία των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι πλήρωσαν ακριβά το τίμημα των ελλειμμάτων. Αυτό τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στην τελευταία συνέντευξη τύπου ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει μπει σε τροχιά επίλυσης.

Ο Ιταλός δήλωσε ότι η τρέχουσα περίοδος είναι πολύ καλή για την Ελλάδα γιατί η κυβέρνηση δείχνει με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τις σωστές πολιτικές, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι κίνδυνοι.

Ο Ντράγκι είπε αντίο στο ευρωπαϊκό κοινό υποστηρίζοντας ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι μία πολύ καλή πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται συμβουλές γιατί γνωρίζει το δρόμο που θα ακολουθήσει ενώ έχει πολύ χρόνο μπροστά της να διαμορφώσει τη δική της αντίληψη για τη νομισματική πολιτική.

Είναι αλήθεια ότι το 2017 αλλάξαμε ρότα και αποφασίσαμε να σταματήσουμε το QE όμως στη συνέχεια άλλαξαν οι συνθήκες και γι' αυτό η ΕΚΤ επανήλθε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε αποφασιστικοί και να διατελούμε την αποστολή μας», είπε με νόημα.

Ο «Super Mario» σημείωσε ότι δεν μετανιώνει για όσα έπραξε τα οκτώ χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΚΤ καθώς του αρέσει να εστιάζει σε πράγματα που μπορούν να αλλάξουν και όχι στο παρελθόν που δεν αλλάζει. «Νιώθω ότι ως κάποιος που λειτούργησε σύμφωνα με την αποστολή του στο μέγιστο δυνατό βαθμό», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Ντράγκι αρνήθηκε να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις που αφορούσαν στο μέλλον του παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στη γυναίκα του, αφού όπως είπε «αυτή ξέρει καλύτερα».