Μ. Ντράγκι: Αυξάνονται οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την Ευρωζώνη

Μ. Ντράγκι: Αυξάνονται οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την Ευρωζώνη

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε μία ακόμη κίνηση-έκπληξη ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει εκ νέου φθηνό χρήμα στις τράπεζες αφού η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει να παραπαίει και οι κίνδυνοι αυξάνονται αντί να περιορίζονται. Ο Ιταλός ανακοίνωσε τον τρίτο γύρο φθηνής και πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με στόχο να τις βοηθήσει να δανειστούν με πιο ευνοϊκούς όρους και ακολούθως να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Ο «Super Mario» επίσης επιβεβαίωσε σιωπηρά ότι - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - θα ολοκληρώσει τη θητεία του στην ΕΚΤ τον ερχόμενο Οκτώβριο χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια. Ταυτόχρονα η ΕΚΤ προχώρησε στη μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη από τότε που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πλέον, η ευρωτράπεζα εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2019, όταν μόλις πριν από τρεις μήνες τοποθετούσε τη μεγέθυνση του ΑΕΠ των χωρών-μελών του ευρώ στο 1,7%.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, οι κίνδυνοι είναι τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί. Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κίνα κατεβάζει ταχύτητα και των προβλημάτων των αναδυόμενων οικονομιών, η πιθανότητα επιβράδυνσης στις ΗΠΑ και η επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης λόγω του εμπορικού πολέμου είναι οι βασικότεροι παράγοντες. Όσον αφορά τους εσωτερικούς παράγοντες, αυτοί σχετίζονται αφενός με κλαδικά προβλήματα όπως αυτά που είδαμε να αντιμετωπίζουν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και αφετέρου με προβλήματα χωρών, όπως της Ιταλίας.

«Είναι καλύτερος να ενεργείς προληπτικά παρά αντιδραστικά», σημείωσε. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ η προοπτική επανεκκίνησης του QE, τονίζοντας ότι η χρονική στιγμή που αποφασίστηκε ο νέος γύρος TLTRO σχετίζεται με τη διατήρηση των αβεβαιοτήτων και την επιδείνωση των προβλέψεων. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται μέσα στα επόμενα χρόνια να αποπληρώσουν δάνεια από τους προηγούμενους γύρους των TLTRO, καθώς και άλλα ομόλογα, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και ρυθμιστικές απαιτήσεις. Επομένως, ο νέος γύρος των TLTRO θα τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τέλος, ο Ντράγκι αναφέρθηκε στο πως βλέπουν οι αγορές τις οικονομικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι πολύ πιο απαισιόδοξες από την ΕΚΤ, αφού μέσα στο 2019 έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψαν προς τα τέλη του 2018.

Διαβάστε ακόμη:

- Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ - Νέος γύρος TLTRO