Μ. Κεφαλογιάννης: Κίνδυνος μη ολοκλήρωσης του επενδυτικού προγράμματος LEADER

Μ. Κεφαλογιάννης: Κίνδυνος μη ολοκλήρωσης του επενδυτικού προγράμματος LEADER

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες επενδυτές του προγράμματος LEADER λόγω της καθυστέρησης για πάνω από ένα χρόνο της εκταμίευσης των χορηγούμενων κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι επενδύσεις LEADER πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο στηρίζοντας την ανάπτυξη της περιφέρειας. Αποτελούνται από κεφάλαια που καταβάλλει ο επενδυτής, από τραπεζικό δανεισμό και από το επενδυτικό πρόγραμμα.

Δυστυχώς, σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες ιδιώτες επενδυτές του Προγράμματος LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελλάδα, καθώς εδώ και παραπάνω από ένα έτος αρκετές τράπεζες δεν προχωρούν στην απαιτούμενη χορήγηση του κεφαλαίου όπως προβλέπεται από τις δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν. Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται το φαινόμενο οι τράπεζες να μην καταβάλλουν τμήμα ή το σύνολο του μεριδίου που τους αντιστοιχεί με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν.

Καθώς πλησιάζει ο χρόνος ολοκλήρωσης της επένδυσης, η αγωνία των επενδυτών εντείνεται αφού σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που τους έχει χορηγηθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο επενδυτής έχει καλύψει το σύνολο της δαπάνης που του αντιστοιχεί και δεν διαθέτει άλλα κεφάλαια.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Πώς μπορεί να συνδράμει τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές του προγράμματος Leader για τους οποίους δεν καταβάλλονται τα κεφάλαια μέσω τραπεζικού δανεισμού;

- Υπάρχουν διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι συγκεκριμένοι επενδυτές;».