M. El-Erian: Τα αρνητικά επιτόκια έχουν γίνει μέρος του προβλήματος και στην Ευρώπη

M. El-Erian: Τα αρνητικά επιτόκια έχουν γίνει μέρος του προβλήματος και στην Ευρώπη

«Τα εξαιρετικά χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια έχουν μετατραπεί από μέρος της λύσης σε μέρος του προβλήματος, ενώ σε ορισμένες χώρες είναι πρόβλημα ήδη - Η Ιαπωνία είναι μία από αυτές και η Ευρώπη είναι επίσης ένα θέμα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloobmerg ο γνωστός οικονομολόγος και οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian. 

Ο Μ. El-Erian, σημείωσε ότι οι επενδυτές ωθούνται ολοένα και περισσότερο σε υψηλότερης απόδοσης περιουσιακά στοιχεία: Οι άνθρωποι κινούνται μακριά από τα κρατικά ομόλογα χαμηλής απόδοσης σε υψηλότερου κινδύνου επενδύσεις, ελπίζοντας για (υψηλές) αποδόσεις και σε κάποιο σημείο, όπως το 2006 και το 2007, αυτό θα πάει πολύ μακριά, όπως είπε.

«Ερχόμαστε από μια περίοδο όπου όχι μόνο οι αποδόσεις υπήρξαν θαυμάσιες, αλλά και η χρηματοοικονομική αστάθεια είχε περιοριστεί και οι συσχετισμοί σας είχαν ευνοήσει, από την άποψη ότι όλα είχαν πάει προς τα πάνω», όπως είπε. «Αυτή είναι η στιγμή να πάρει κανείς κάποια μετρητά, να μειώσει την έκθεση σε δημόσια στοιχεία γενικά και να περιμένει. Κατευθυνόμαστε σε μια επιστροφή της μεταβλητότητας και θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε καλά ονόματα σε πιο ελκυστικές τιμές».

Επιπλέον, ο κ. El-Erian εκτίμησε ότι οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της fed εντός του μήνα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. 

Τέλος, σημείωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικές, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αγωνίζεται πλέον για να τονώσει την οικονομία. Αυτό συμβαίνει, όπως είπε, επειδή δεν είναι σχεδιασμένες για να αντισταθμίσουν την έλλειψη της δημοσιονομικής πολιτικής.