M. Draghi: Σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

M. Draghi: Σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Συμφωνεί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Mario Draghi, σε απάντησή του έπειτα από σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, με αφορμή την  πρόσφατη, εκ νέου αναγνώριση του Ταμείου των λαθών του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Draghi σημειώνει πως «υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα» καθώς και ότι υπάρχει  προθυμία των ηγετών «να εξετάσουν αν είναι απαραίτητο  και επιπλέον μέτρα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», προσθέτοντας όμως ότι αυτό «μπορεί να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, χωρίς να παίρνει θέση για τα λάθη του ΔΝΤ που αναφέρει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, προσθέτει πως «αν και η ΕΚΤ δε μπορεί να μιλάει εκ μέρους άλλων θεσμών, θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως άκρως επιθυμητή, δεδομένης της εμπειρίας που έχει στο σχεδιασμό και παρακολούθηση προγραμμάτων βοήθειας».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή του, είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει θέση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς επίσης αν θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, δεδομένων και των λαθών που το τελευταίο είχε παραδεχθεί στο παρελθόν πως είχε κάνει.

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε: «Κρατώ τα θετικά στοιχεία στην απάντηση του κ. Draghi στο γεγονός πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με δεδομένο όμως ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν παρθεί ήδη εδώ και 9 μήνες και η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει τις δικές της δεσμεύσεις, θα πρέπει και αυτές του κουαρτέτου να  μετουσιωθούν σε πράξεις.»

Ο Σ. Κούλογλου ανέφερε στην ερώτησή του προς τον κ. Draghi ότι:

«Το ΔΝΤ κοινοποίησε πρόσφατα ανακοίνωση σχετικά με την εμπειρία του σε προγράμματα κρίσης. Ένα από τα λάθη που το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει κάνει, είναι ο λάθος σχεδιασμός, σε ότι αφορά στη σχέση και την επίδραση ανάμεσα στις λανθασμένες προβλέψεις ανάπτυξης και τη σχεδιαζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση. Σύμφωνα με τη θέση του ΔΝΤ, οι πραγματικοί δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές  - οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των περικοπών στις δαπάνες της κυβέρνησης ή οι αυξήσεις φόρων επί της οικονομικής δραστηριότητας- ήταν σημαντικά πάνω από το 1, στις αρχές της κρίσης, κι έχουν συνεπώς, αρνητικά και κοινωνικά άδικα αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ