M. Draghi: Έως το Μάρτιο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

M. Draghi: Έως το Μάρτιο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Την επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του Μαρτίου του 2017 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την απόφαση για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,3%.

Ο Mario Draghi ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επεκτείνεται έως τα τέλη του Μαρτίου του 2017, και αργότερα αν χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να δει μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού η οποία θα είναι συνεπής με το στόχο για περίπου 2% μεσοπρόθεσμα.

Το μηνιαίο ύψος του προγράμματος διατηρείται στα 60 δισ. ευρώ, ωστόσο πλέον στον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων θα περιλαμβάνονται δημοτικά και περιφερειακά χρεόγραφα σε ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως οι πληρωμές που προκύπτουν από τις αγορές τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα επανεπενδύονται για όσο διάστημα χρειάζεται. Αυτό, όπως τόνισε, θα συμβάλει τόσο στις συνθήκες ρευστότητας όσο και στην κατάλληλη στάση νομισματικής πολιτικής.

Ο ίδιος τόνισε πως αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται με σκοπό να εξασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο 2%. Το διοικητικό συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά τις προοπτικές του πληθωρισμού και αν δικαιολογείται είναι πρόθυμο και ικανό να δράσει χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προέβλεψε 0,1% το 2015, 1% το 2016 και 1,6% το 2017, σε μια ελαφρώς καθοδική αναθεώρηση σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες διαμορφώνονταν στο 0,1% το 2015, 1,1% το 2016 και 1,7% το 2017. 

Για την ανάπτυξη, ο M. Draghi εκτίμησε πως το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,5% το 2015, 1,7% το 2016 και 1,9% το 2017, διατηρώντας σχεδόν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις σε σχέση με το Σεπτέμβριο.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, σημείωσε ο M. Draghi, σχετίζονται κυρίως με τις αυξημένες αβεβαιότητες που απορρέουν από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία καθώς και με τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, με ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου του 2015.

Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο -0,30% από το -0,20% προηγουμένως. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,05% και 0,30% αντιστοίχως.