Λουκέτο στην «Αγρογή» προανήγγειλε ο Ευάγγελος Αποστόλου

Λουκέτο στην «Αγρογή» προανήγγειλε ο Ευάγγελος Αποστόλου

Τίτλους τέλους στην «Αγρογή» μέσω τροπολογίας προανήγγειλε από τη Βουλή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ειλημμένη κυβερνητική απόφαση.

Ο κ. Αποστόλου απέδωσε στην εταιρεία τον χαρακτηρισμό «μεγάλη αμαρτία», η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «σέρνεται και πληρώνει το ελληνικό δημόσιο», ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες για τους «Αγροτικούς Συνεταιρισμούς», προκειμένου η εταιρία να κλείσει.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ανέφερε: «αφορά το κλείσιμο της Αγρογής, της μεγάλης αμαρτίας, η οποία μέχρι σήμερα σέρνεται και πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει τελειωμός. Δηλαδή, βρίσκονται σε μια δικαστική διαδικασία και κάπου, ξέρετε ότι αυτές οι δικαστικές διαδικασίες σέρνονται, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αντικείμενο. Και πήραμε την απόφαση να σταματήσουμε, να διακόψουμε την λειτουργία της Αγρογής, διότι αυτή η διαδικασία δεν πάει άλλο, όταν ουσιαστικά ακόμη και δικαστικό αντικείμενο, δεν έχει».

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία της «Αγρογή» μετράει τουλάχιστον από 2010 οπότε και είχε ξεκινήσει η προσπάθεια συγχωνεύσεων – καταργήσεων οργανισμών του δημοσίου επί Θεόδωρου Πάγκαλου ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, πολλές εκ των οποίων είχαν μείνει μόνο στα χαρτιά παρά τις πιέσεις της Τρόικας.

Η εκκαθάριση της εταιρίας ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014. Το σκάνδαλο με τις παράνομες προσλήψεις 269 ατόμων στη συγκεκριμένη εταιρεία έφτασε έως τη Δικαιοσύνη το 2010. Οι συμβάσεις αυτές καταγγέλθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου 2011, αλλά οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και οι υποθέσεις τους ακόμη εκκρεμούν. Επίσης, στα δικαστήρια βρίσκονται και υποθέσεις αγωγών της Αγρογή κατά τρίτων.

Οι δικαστικές αυτές διαφορές έχουν σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία και παλαιότερα λεγόταν ότι αν δεν περατωθούν δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λύσης της. Συνεπώς το περιεχόμενο της επίμαχης τροπολογίας, που προανήγγειλε ο κ. Αποστόλου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πάντως παρά τη θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, που έχει προκαλέσει η τακτική της κυβέρνησης να «βρέχει» τροπολογίες σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια – για την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής είχε δεσμευτεί να λάβει μέτρα – ο κ. Αποστόλου προϊδέασε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για νέο καταιγισμό τροπολογιών και στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι πέραν της τροπολογίας για την Αγρογή επίκειται κατάθεση τροπολογιών και για άλλα ζητήματα όπως:

- Θέματα που έχουν σχέση με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
- Θέματα παράτασης λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), θέματα που έχουν σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και με την διάρθρωση της Αρχής Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
- Εργόσημο, έλεγχοι γεωτεχνικών).

Στο ίδιο νομοσχέδιο, ωστόσο, αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου να ενταχθεί μία επιπλέον τροπολογία του Υπουργείου Υγείας και 2 του Υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτές είναι μόνο… τα λεγόμενα «σιγουράκια». Άγνωστο παραμένει πόσες και ποιες άλλες θα κατατεθούν αιφνιδίως.

Αντιλαμβανόμενος μάλιστα ο Υπουργός ότι με αυτό τον τρόπο «θα χαθεί η μπάλα» για άλλη μια φορά, σημείωσε: «ευελπιστώ, πιστεύω και θα επιδιώξω, να μείνουμε εκεί για να μην χάσουμε ουσιαστικά την όλη προσπάθεια μας πάνω στο σχέδιο νόμου, που αφορούσε και αφορά, τη λειτουργία του συνεργατισμού στον αγροτικό χώρο».

Πηγή: skai.gr