Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα υπολογίζεται η επιστροφή - Ποιοι θα εισπράξουν τα 600 ευρώ

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα υπολογίζεται η επιστροφή - Ποιοι θα εισπράξουν τα 600 ευρώ

Τους όρους και τον τρόπο που θα παρέμβει η κυβέρνηση για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της επιστροφής που θα λάβουν, παρουσίασε αναλυτικά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Όπως ανακοινώθηκε, θα επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Με αυτό τον τρόπο, υπολογίζεται η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Η παρέμβαση που εξειδικεύθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, θα καλύπτει μέχρι και το 80% από τις «τρέχουσες» αυξήσεις στους λογαριασμούς, αναστέλλοντας την ρήτρα αναπροσαρμογής από τις μελλοντικές ενώ επιστρέφει αναδρομικά έως 60% για τις αυξήσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο εξάμηνο.

«Υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας που “αποσυνδέει” τη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από τη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, αφού τα έσοδα των μονάδων παραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο νέος μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας, αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κόστος έχει ήδη υπολογιστεί, ενώ τα μέτρα θα αποτυπωθούν και στη μείωση του πληθωρισμού. «Κύριος στόχος μας είναι να επέλθει η ηρεμία στην οικονομία. Απαιτείται σύνεση και ωριμότητα» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ποιους αφορά το μέτρο 

Το μέτρο αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας, για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 και αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ (και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Αιτήσεις 

Τον Ιούνιο ανοίγει ειδική πλατφόρμα αιτήσεων. Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα μπορούν να κάνουν αίτηση και το κράτος να τους καλύψει το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που πλήρωσαν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναδρομικά επιδοτείται μόνο η πρώτη κατοικία, όχι η δευτερεύουσα. Δικαιούχος είναι αυτός που έμεινε στο ακίνητο (κύρια κατοικία) και πλήρωνε το λογαριασμό.Θα αθροίζονται όλες οι «ρήτρες» που προέκυψαν στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τους 6 μήνες, από 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαΐου. 

Πώς θα υπολογίζεται η επιστροφή

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής]  Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης  60%.

Για παράδειγμα:

  • λογαριασμοί εξαμήνου με ρήτρα αναπροσαρμογής 200 ευρώ το μήνα = 1.200 ευρώ. ο καταναλωτής έλαβε επιδότηση πχ 200 ευρώ από το κράτος και έκπτωση 100 ευρώ από τον πάροχο. Άρα πλήρωσε 900 ευρώ από την τσέπη του. Το κράτος του καλύπτει 540 ευρώ
  • αν είχε χρεωθεί ως «ρήτρα» πχ 3.000 ευρώ και είχε λάβει ήδη επιδότηση και έκπτωση 1.000 ευρώ, τότε για τα 2.000 ευρώ που πλήρωσε θα λάβει 600 ευρώ και όχι 1.200 που ήταν το ανώτατο όριο
  • αν στους 6 μήνες είχε μόλις 10 ευρώ επιβάρυνση, δεν θα εισπράξει τα 6 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60%, γιατί είναι κάτω από το ελάχιστο όριο των 18 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης, υπολογίζεται ότι για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ (60% των 464 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν, ήδη, καλυφθεί, αναδρομικά, από τον Ιανουάριο, κάτι, που – όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης θα διαπιστώσουν από τους λογαριασμούς του ρεύματος που θα λάβουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από όπου θα αφαιρεθούν ποσά, που αντιστοιχούν με την ενίσχυση που έπρεπε να λάβουν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις από τον υπουργό Ενέργεια, Κώστα Σκρέκα:

• Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
• Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
• Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
• Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
• Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
• Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.
• Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.