Λιθουανία: Το πρώτο κρατικό ψηφιακό νόμισμα της Ευρωζώνης είναι γεγονός

Λιθουανία: Το πρώτο κρατικό ψηφιακό νόμισμα της Ευρωζώνης είναι γεγονός

Η Λιθουανία ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο ψηφιακό νόμισμα της Ευρωζώνης που υποστηρίζεται από κάποια κεντρική τράπεζα, ως μέρος της δοκιμής κυβερνητικών ψηφιακών νομισμάτων και τεχνολογίας blockchain για καθημερινή χρήση.

Η απότομη μείωση της χρήσης μετρητών και η προοπτική να υιοθοτήσουν τα 2,5 δισ. χρήστες του Facebook το Libra, το ψηφιακό νόμισμα της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έχει οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν με ποιον τρόπο μπορούν να εκδώσουν τις δικές τους εκδοχές ψηφιακών νομισμάτων.

Είκοσι τέσσερις χιλιάδες ψηφιακά δελτία με την ονομασία LBCOIN θα διατεθούν σε προπώληση την επόμενη εβδομάδα.

«Κανένας στην κοινότητα των κεντρικών τραπεζών δεν σκεφτόταν σοβαρά τα ψηφιακά νομίσματα, μέχρι που καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πραγματική απειλή ότι κάποιος άλλος θα καταλάβει τον δικό μας χώρο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Μάριους Γιουργκίλας. «Οφείλουμε να δώσουμε στην κοινωνία αυτό που θέλει», πρόσθεσε.

Το LBCOIN μοιάζει πολύ με το λεγόμενο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) και, σύμφωνα με τον Γιουργκίλας «πρόκειται πιθανότατα για το πιο προηγμένο πειραματικό πεδίο για να δοκιμαστούν διαφορετικές εκδοχές του CBDC».

Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας, μια που ώθησε εκατομμύρια ανθρώπων να στραφούν σε πληρωμές χωρίς μετρητά.