7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Philip Morris International: Λιγότερo επιβλαβές το εναλλακτικό κάπνισμα από το παραδοσιακό

Λιγότερo επιβλαβές το εναλλακτικό κάπνισμα από το παραδοσιακό
Shutterstock

Η ακριβής αποτύπωση των επιπτώσεων του παραδοσιακού τσιγάρου, η ενημέρωση των καταναλωτών για τα οφέλη των εναλλακτικών προϊόντων καπνού, η συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών με τις βιομηχανίες και η διάθεση των εναλλακτικών προϊόντων καπνού, είναι μερικές από τις προκλήσεις στη μέτρηση της χρήσης προϊόντων νικοτίνης. Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση «Open Science» που διοργάνωσε η PMI στις 10 Ιουνίου.

Η ακριβής αποτύπωση των επιπτώσεων του παραδοσιακού τσιγάρου, η ενημέρωση των καταναλωτών για τα οφέλη των εναλλακτικών προϊόντων καπνού, η συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών με τις βιομηχανίες και η διάθεση των εναλλακτικών προϊόντων καπνού, είναι μερικές από τις προκλήσεις στη μέτρηση της χρήσης προϊόντων νικοτίνης.

Το βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης «Open Science» που διοργάνωσε η PMI στις 10 Ιουνίου είναι πως το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι καπνιστές ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους είναι να διακόψουν εντελών το κάπνισμα και τη νικοτίνη. Ωστόσο, για εκείνους που δεν διακόπτουν οι επιπτώσεις του καπνού του τσιγάρου στην υγεία τους είναι δυνατό να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό, εάν υιοθετήσουν πλήρως μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση και να διακόψουν στη συνέχεια το κάπνισμα τσιγάρου.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις στις επιστημονικές έρευνες και μετρήσεις της χρήσης προϊόντων νικοτίνης. Η μέτρηση της χρήσης του καπνού και της νικοτίνης αν και φαινομενική είναι απλή, η ακρίβεια της μέτρησης συνιστά μια πρόκληση.

Η ποσοτικοποίηση της χρήσης παραδοσιακών τσιγάρων είναι σύνθετη, καθώς θα πρέπει να οριστεί τι είναι καπνιστής, για παράδειγμα κάποιος που καπνίζει μερικά τσιγάρα το χρόνο, ίσως δεν πρέπει να θεωρείται καπνιστής, αντίθετα με κάποιον που καπνίζει 50 τσιγάρα τη μέρα που είναι φανατικός καπνιστής, ανέφερε ο Pierpaolo Magnani, Global Head Behavioral & Regulatory Insights της PMI. O ίδιος επεσήμανε τις τρεις βασικές παραμέτρους που κάνουν σύνθετη τη μέτρηση χρήσης προϊόντων νικοτίνης.

Πρώτον, η συχνότητα χρήσης του τσιγάρου, δεύτερον η ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις του παραδοσιακού καπνίσματος και της χρήσης εναλλακτικών προϊόντων καπνού και τρίτον η συμπεριφορά των υποκειμένων των ερευνών.

Σύμφωνα με μετρήσεις, όσοι έκαναν πλήρη μετάβαση στη χρήση εναλλακτικών προϊόντων καπνού, μείωσαν τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση του παραδοσιακού τσιγάρου, ωστόσο υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη να διανυθεί σχετικά με την ενημέρωση των καταναλωτών. Όπως ο ίδιος ανέφερε σε έρευνες που έγιναν στη Ρωσία τα στοιχεία που προέκυψαν είναι παρόμοια με αυτά της Ιαπωνίας, σχετικά με τη χρήση των εναλλακτικών προϊόντων καπνού.

Οι παράγοντες που βοήθησαν στην πλήρη μετάβαση από το παραδοσιακό τσιγάρο στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού ήταν τα εξής:

Τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού να είναι διαθέσιμα στα ίδια σημεία πώλησης των παραδοσιακών τσιγάρων

Τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού είναι πιο οικονομικά από τα παραδοσιακά τσιγάρου

Οι κοινωνικοί λόγοι χρήσης εναλλακτικών προϊόντων καπνού αυξάνονται, όπως και η κοινωνική αποδοχή

Η ευχαρίστηση από την χρήση εναλλακτικών προϊόντων καπνού είναι σημαντική

Από τη μεριά της η Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement της PMI δήλωσε πως πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση από τα παραδοσιακά τσιγάρα στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, κάτι που θα επιτευχθεί με τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών γύρω από τη μείωση των κινδύνων που συνεπάγονται τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

Τέλος, σημείωσε πως χρειάζεται περισσότερη συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών των χωρών με τη βιομηχανία, προκειμένου να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα οφέλη του εναλλακτικού τρόπου καπνίσματος.