Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 19:07

-A +A

Λείπουν... 120.000 στύλοι από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ! 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 19:07
Λείπουν... 120.000 στύλοι από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ! 
-A +A

Του Γιώργου Φιντικάκη

Διάσπαρτοι σάπιοι στύλοι, προβληματική συντήρηση και ελλείψεις που φτάνουν τις… 120.000 κολόνες, αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης σε θέματα προμηθειών των προηγούμενων ετών, αντιμετωπίζει το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.Β 

Το θέμα επανέφερε σήμερα ο υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι το απόθεμα των στύλων είναι εξαιρετικάΒ περιορισμένο και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις, δηλαδή διαγωνισμοί, με ταχύτητα και φυσικά και με διαφάνεια, από το ΔΣ της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Είχε προηγηθεί απογραφή στην οποία προχώρησε η νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, σχετικά με τα υλικά, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα που παρέλαβε από την προηγούμενη, για να διαπιστώσει ότι η εικόνα είναι τελικά πολύ χειρότερη απ’ όσο περίμενε.Β 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικά διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονται σε μόλις 21.318 τεμάχια, κινούνται δηλαδή κάτω από τα απαιτούμενα επίπεδα ασφαλείας - εγείροντας ερωτηματικά για την ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων ετών- και ενώ οι ετήσιες φετινές ανάγκες του ΔΕΔΔΗΕ αφορούν 195.000 τεμάχια ! Στην πράξη και μαζί με κάποιες παραδόσεις από προηγούμενους διαγωνισμούς, υπάρχει σήμερα στο δίκτυο ένα κενό 120.000 στύλων.Β 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο λόγος για τα πολύ χαμηλά αποθέματα ξύλινων στύλων σχετίζεται αφενός με τις αυξημένες ανάγκες από έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες στα Βίλια), αφετέρου όμως με τις μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς και το ναυάγιο πολλών από αυτούς.

Η νέα διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τον υπουργό ότι πρακτικά υπάρχει ένα κενό 120.000 στύλων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό, αφενός για να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα βλαβών που συνδέονται με την παλαιότητα του δικτύου και τις ελλιπείς συντηρήσεις, αφετέρου για να υλοποιηθεί ομαλά το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ. Εταιρείας για την οποία πρόκειται μέσα στο έτος να ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Η έλλειψη ξύλινων στύλων, απόρροια των ελλιπών επενδύσεων συνολικότερα τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα φαινόμενο επικίνδυνο για την ευστάθεια του δικτύου, όπως φάνηκε και στο τελευταίο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στις αρχές Ιανουαρίου («Ηφαιστίωνας») που προκάλεσε 101 προβλήματα μεσαίου μεγέθους στο Δίκτυο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής “έπεσαν” πέρυσι στα επίπεδα των 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά… 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε και είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. Β Στην πράξη, όπως δήλωσε και ο Κ. Χατζηδάκης, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι σε πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή σχετικά με την αναδιοργάνωση του ομίλου της ΔΕΗ, εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακριβώς για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα