Λαθρεμπορία και νοθεία σε 10 από τα 16 πρατήρια που έλεγξε το ΣΔΟΕ

Λαθρεμπορία και νοθεία σε 10 από τα 16 πρατήρια που έλεγξε το ΣΔΟΕ

Σημαντικές παραβάσεις λαθρεμπορίας και νοθείας, καθώς και φοροδιαφυγής εντόπισαν στελέχη του ΣΔΟΕ Αττικής. Κατά τη διάρκεια ελέγχων σε 16 πρατήρια καυσίμων εντόπισαν παραβάσεις σε 10 εξ αυτών (ποσοστό 62%).

- Μετά από έλεγχο σε 11 πρατήρια υγραερίου κίνησης διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε επτά εξ αυτών. Οι σημαντικότερες αφορούσαν λαθρεμπορία, για ποσότητες που ξεπερνούν το 1.665.000 λίτρα υγραερίου, με τον κύριο όγκο να έχει εντοπιστεί σε ένα μόνο πρατήριο. Σε πέντε πρατήρια διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες απέφυγαν να εκδώσουν μεγάλο αριθμό φορολογικών στοιχείων.

- Μετά από έλεγχο σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων, σε τρία εξ αυτών διαπιστώθηκε λαθρεμπόριο 27.000 λίτρων αμόλυβδης και 41.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης.

Επίσης διαπιστώθηκε νοθεία υγρών καυσίμων, με χημικούς διαλύτες, ελαφρά λάδια κ.λ.π., σε 6.000 λίτρα αμόλυβδης, 3.500 λίτρα πετρελαίου κίνησης και 1.700 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Σε ένα από τα τρία πρατήρια καυσίμων οι άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν δύο παράνομες υπόγειες δεξαμενές, η μια εκ των οποίων είχε χωρητικότητα περίπου 7.000 λίτρων και διέθετε αγωγούς πλήρωσης και απάντλησης απευθείας από και προς βυτιοφόρα οχήματα. Η δεύτερη δεξαμενή, συνολικής χωρητικότητας περίπου 14.000 λίτρων σε δύο διαμερίσματα, συνδέονταν με πλήρες δίκτυο σωληνώσεων και βαλβίδων και με αντλία υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ «η μηχανολογική εγκατάσταση, οι δεξαμενές, οι οδεύσεις από τους αγωγούς πλήρωσης και αυτές προς την αντλία υγρών καυσίμων ήταν πλήρως καλυμμένες με βιομηχανικό σκυρόδεμα ενώ και οι αγωγοί απάντλησης ήταν καλυμμένοι με πρόχειρο τσιμεντοκονίαμα.

Οι παράνομες δεξαμενές ελέγχονταν, ως προς το περιεχόμενό τους, από ηλεκτρονικά λιτρόμετρα και ανάλογη εφαρμογή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις νόμιμες αλλά και παράνομες δεξαμενές ήταν όλα, εκτός από ένα, μη κανονικά. Κατασχέθηκε και μία αντλία υγρών καυσίμων προκειμένου, εκτός των άλλων, να μελετηθούν οι παρεμβάσεις που είχαν υπάρξει σε αυτή. Η όλη εγκατάσταση ήταν μηχανολογικά άρτια, γεγονός που παραπέμπει σε έμπειρο κατασκευαστή και θέτει προβληματισμό για την έκταση του φαινομένου στην αγορά των πρατηρίων υγρών καυσίμων».